Kminové sušenky jsou dobré k vínu

Kminové sušenky jsou dobré k vínuJak snadné je dnes koupit slané pečivo jako pohoštění k vínu. Mně to přesto nedá a pod heslem “Vím, co jím”, peču slané kmínové sušenky.
Těsto na ně je jednoduché a obsahuje zdravý tvaroh, není moc tučné a dobře chutná. A když posypu slané kmínové sušenky čerstvým kmínem české výroby, který je mnohem voňavější než kmín z dovozu, nemá to chybu.

Jak na to: Nejprve si vypracuji těsto z mouky, tuku, tvarohu a soli. Mouku přidávám po částech. Nakonec do těsta přidám drcený kmín. Uhnětené těsto dám odpočinout do chladu. Potom vyválím z těsta silnější plát a vykrájím kolečka. Vyjde mi jich asi 40 kusů, ale záleží na zvolené velikosti sušenek. Kolečka rozložím na plech, vyložený pečicím papírem. Když není k dispozici váleček na těsto, lze z těsta vytvořit 3 válečky o průměru cca 3-4cm, a po odležení je nakrájet  kolečka.
Tvary na plechu potřu ušlehaným vajíčkem a posypu kmínem nebo směsí bylinek. Peču v mírné troubě vyhřáté na 180o C zhruba 15-20 minut, až mají sušenky zlatou barvu.

Suroviny: 120g hladké mouky, 50g hery, 125g netučného tvarohu v kostce, půl lžičky soli, 1 lžička mletého kmínu, 1 vejce, 3 lžičky kmínu, sušené bylinkové koření podle chuti.

Upečené slané kmínové sušenky krásně vyskočí do výšky a jsou neuvěřitelně křupavé. Z těsta lze vykrajovat i jiné tvary, např. čtverečky nebo tyčinky. Nechte si chutnat!
Vaše

1 porce=1/10 =35g: 383kJ, 91kcal, 9.4g sacharidů