Kaktus Opuntia s plody obsahujícími betalainy
Kaktus Opuntia ficus-indica, jehož plody obsahují betalainy

To, že je červená řepa pro zdraví tak dobrá, ví asi spousta z nás. Záleží na tom, jak tomu kdo věří. Já jsem tomuto tvrzení zpočátku přikládala význam, jako běžnému „babskému tlachu“.Ve starých herbářích nebo odborných knihách o léčivých rostlinách většinou červenou řepu nelze nalézt, jak jsem se mnohokrát přesvědčila.
Červenofialové barvivo červené řepy se nazývá betanin a používá se odedávna k barvení některých potravinářských a jiných výrobků. Ale docela nedávno bylo zjištěno, jak dobrá je červená řepa pro zdraví. Až od roku 2001 se v novějších vědeckých pracích o červené řepě uvádí, že betanin patří do nové třídy antioxidantů zvaných betalainy. Díky betalainům je červené řepě připisován vliv na posílení imunity. S tím souvisí také protirakovinné účinky, které má mít pití čerstvě vylisované řepné šťávy.
Betalainy obsahují i další léčivé látky, zejména nitráty, které mají mít velký přínos pro srdce a mozek. Rozšiřují věnčité tepny, snižují krevní tlak a zvyšují tvorbu červených krvinek. Mozek prokrvují a odstraňují z něj toxické zplodiny. Proto je pravidelná konzumace řepy dobrou prevencí proti vzniku nemocí srdce a mozku.

[important]Malá oloupaná bulva červené řepy o váze 100g obsahuje cca 88 % vody, tedy z malé řepy lze vylisovat zhruba 80 ml šťávy, kterou léčitelé i někteří odborní lékaři propagují. Uvádí se, že denní příjem čerstvé šťávy by měl činit až 50-100 ml denně, vyšší množství rozhodně NE.[/important] [tip]Po vylisování řepné šťávy zbude dužnina, která je velmi bohatá na vlákninu. Vláknina červené řepy je rozpustná a má příznivý vliv na lidská střeva. Střevo pročišťuje a zároveň upravuje stolici. Tím, že může odstranit úporné zácpy, pomáhá přírodní cestou také v boji proti hemoroidům.[/tip] [tip] Dužnina i šťáva červené řepy jsou navíc plné spousty minerálních látek, hlavně železo dobré na krev, křemík pro pěkné vlasy a kůži, a vápník pro kosti.[/tip] [important]A je konzumace řepy v  něčem nebezpečná? Mne vždy zajímá obsah sacharidů. V bulvě řepy je obsah sacharidů trochu vyšší (10%), tyto sacharidy mají nízký glykemický index. Osoby trpící nemocemi ledvin a jater by měly pro vyšší obsah šťavelanu vápenatého příjem červené řepy omezovat. Opatrnost platí i pro ty, kteří mají velmi nízký tlak nebo užívají léky na snižování tlaku. Také nemocní, kteří nemohou konzumovat potraviny s vyšším obsahem některých minerálů, například železa, musí být opatrní.[/important]

Aby byla červená řepa pro zdraví užitečná, platí proto pořekadlo, že nic se nemá přehánět.