jablečné tyčinky na talířkuJablečné tyčinky z ovesných vloček se hodí ke zpracování jablek v podzimním a zimním období. Dostala jsem od bratra jablka, která byla špatná, místy červivá nebo nahnilá. Ale byla jsem ráda, že mám aspoň něco, protože urodila se jen málokomu. Hledala jsem recept, jak bych mohla odkrojky z jablek využít a našla jsem recept na zdravé jablečné tyčinky z ovesných vloček. Už dřív jsem zkoušela jiný recept, ale tyčinky chutnaly jako buchty a byly příšerně moc mastné. Lepší recept, který mě zaujal, neobsahoval žádný přidaný tuk ani cukr. Tyčinky byly mírně sladké jen díky cukru obsaženému v jablkách a medu. A už jsem je pekla víckrát!
Je to neuvěřitelné, ale med u nás používali lidé ke slazení až do začátku 19.století do objevu výroby řepného cukru. V  receptech na tomto blogu používám med poprve. Glykemický index medu je vysoký. Trocha tuku je v ovesných vločkách a ve vlašácích, žádný další tuk opravdu není potřeba.

Suroviny: 170g jemných ovesných vloček, 30g vlašských ořechů, 240g vykrájených jablek, 2 lžíce semen slunečnice (30g), 2 lžíce medu (60g), špetka soli, podle chuti špetka skořice nebo kakaového prášku. Případně na polevu 100g kvalitní hořké čokolády s min. podílem kakaa 50%.

jablečné tyčinky z ovesných vloček po upečení
Plát upečený,obrácený

Postup: Oloupaná jablka nakrájím na čtvrtky a najemno nasekám, přidám předem nasekané ořechy, semeno slunečnice a ovesné vločky. Směs promíchám a nakonec k ní přidám med.
Plech 20 x 30 cm vyložím pečicím papírem a směs na něj rozprostřu až k okrajům a na povrchu dobře utlačím vidličkou. Zvlášť pečlivě utlačím směs na okrajích plechu. Peču při teplotě 170o C po dobu 35-45 minut. Povrch a okraje se zbarví dozlatova.

jablečné tyčinky z ovesných vloček polité čokoládou
Čokoládou potřený spodek

Vychladlý plát rozkrájím podélně na třetiny, pak na tyčinky, vyjde mi cca 30 tyčinek. Celý plát lze také po vychladnutí otočit na spodek a potřít rozpuštěnou kvalitní čokoládou. Čokoláda jako poleva není nutná, avšak má nízký GI. Kdo ji na polití tyčinek chce mít, musí počítat s vyšší energetickou hodnotou tyčinek, kterou jsem si spočítala, viz níže.

 

Na jablečné tyčinky z ovesných vloček stačí naše domácí suroviny. Ořechy a semeno slunečnice mají nízký GI, vločky mají nižší GI, než by měla tradiční mletá mouka. Tyčinky zasytí na delší dobu a nejsou přeslazené. Na rozdíl od podobných vyráběných müsli tyčinek, tyto domácí tyčinky neobsahují přípravky zvyšující trvanlivost, proto by se měly spotřebovat zhruba do 2 týdnů.
Tak ať vám chutnají jako mně! Vaše  AdelaPodpis

1 tyčinka=1/30=17,7g= 189kJ, 45kcal, 6.9g sacharidů 1 tyčinka s čokoládou=1/30=21g= 266kJ, 63kcal, 8.5g sacharidů