Mátový sirup bez cukru

Nápoj s mátovým sirupem ozdobený plátkem citronuKdysi dávno v mládí jsem četla nějakou knihu z amerického jihu, kde hrdinové pili mátový julep. Název tohoto alkoholického kokteilu mi navždy zůstal v paměti a přála jsem si ho ochutnat. Možná kvůli tomu mám na zahradě mátu. Rostlinky máty rostou na zahrádce téměř jako plevel. Schválně je nechávám na méně přístupném místě, aby je nikdo nepošlapal a aby si mohly růst, kde chtějí. Máta má totiž tu nevýhodu, že snadno odnožuje a sama se rozrůstá i tam, kde nemusí. Její lístky obsahují mentolovou silici, nesmí se tedy sušit na slunci nebo při vysoké teplotě, aby silice nevyprchala. To je také důvod, proč se rostliny na mátový sirup louhují v převařené vodě, která je studená.
Mátový sirup bez cukru vyrábím doma každoročně, ale nedělám ho v obrovském objemu, raději mladé mátové rostliny včas nastříhám a hotovým sirupem plním jen menší sklenice, aby byly k dispozici, když přijde na trochu osvěžujícího mátového sirupu chuť.

Suroviny: Hrst stonků máty – asi 20 kusů, 30 tablet sladidla diachrom (nebo 60g práškového diachromu se sukralózou), 2 velké citrony.

suroviny na výrobu sirupuPostup: Ihned po sklizni mátových stonků svařím v rychlovarné konvici litr vody a nechám vychladnout. Stonky máty operu a lístky otrhám do vyšší nádoby. Poté je zaliju částí studené svařené vody a rozmixuji tyčovým mixerem. Pomixovanou mátu smíchám se zbylou svařenou vodou, přidám kůru ze dvou citronů. Nádobu s roztokem nechám pokud možno na chladném tmavém místě 24 – 48 hodin.
Druhý nebo třetí den odstraním z výluhu citronovou kůru a roztok přecedím nejprve na jemném umělohmotném sítku, podruhé na sítku vyloženém gázou. Roztok zahřívám při mírné teplotě a pak nechám 4 minuty přejít varem. Nakonec odstavím, přidám sladidlo a šťávu vylisovanou ze dvou citronů. Vše promíchám a mírně zchladlý sirup plním do malých vysušených šroubovacích lahví. Sklenice o objemu 250 ml steriluji v mikrovlnné troubě 2 min každou, tedy všechny 4 sklenice steriluji 6 min při výkonu 500W.

Z uvedeného množství připravím 1 litr sirupu. Za dva týdny můžu z nově narostlé máty sirup vyrábět znovu. Sterilovaný sirup vydrží i vice let.
Mátový sirup ředím vychlazenou vodou, případně ještě dochutím čerstvou citronovou šťávou. Podávám s plátkem citronu, ledem a ozdobím čerstvými lístky máty.
Ať vás v letním vedru vychlazený mátový sirup osvěží!! Vaše   

100ml sirupu =1/10: 139kJ, 33cal, 8g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Nápoje, Sladidla, Zavařování se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *