Celozrnná pizza s náplní podle Sophie Loren

Celozrnná pizzaUž jako malá holka jsem doma zkoušela udělat pizzu. Měla jsem časopis, ve kterém slavní světoví herci zveřejnili recepty na svá oblíbená jídla a recept na pizzu byl od mé oblíbené italské herečky Sophie Loren.  Její pizza ale nebyla celozrnná pizza, byl to recept na pizzu z běžné hladké mouky. Nejlepší na její pizze byla vláčná sýrová nádivka, jakou jsem od té doby nikde nejedla, a tu jsem teď uplatnila, když dělám pizzu z celozrnné mouky. Je škoda, že celozrnná pizza se nikde v restauracích nenabízí, a kupovaná pizza, vyráběná z bílé mouky, není vůbec dietní a je často ochucená levným škrobovým kečupem pochybné kvality. A tak nezbývá nic jiného, než si doma připravit zdravější pizzu z celozrnné mouky.

Příprava těsta na pizzu: Do hnětače nasypu mouku a promíchám ji s instantním droždím a troškou cukru. Pak přidám olej a podmáslí zředěné vlažnou vodou a zapnu hnětač. Uhnětené těsto osolím a ještě podle potřeby zahustím lžící hladké mouky, kterou do těsta ručně zapracuji. Vypracované těsto je hladké a pružné. Mísu s těstem přikryju utěrkou a těsto nechám kynout.
Těsto kyne asi půl hodiny až 40 min. Vykynutý bochánek těsta položím na pečicí papír, kterým jsem vyložila dno formy, pokapu ho olejem a roztlačím na plochu formy.  Používám formu na pizzu o průměru 30 cm, upečená pizza je silná tak akorát. Nechám ještě půl hod kynout. Potom těsto pomažu kečupem, posypu na měsíčky krájenou cibulí a potřu náplní ze 150 g strouhaného eidamu a 2 lžiček kysané 12%ní smetany (náplň rozetřu pomocí vidličky). Nakonec povrch náplně posypu pizza kořením a pizzu vložím do předehřáté trouby na horní mřížku. Peče se přesně 20 minut, ne déle.

Suroviny na přípravu těsta: 1 hrnek pšeničné celozrnné mouky (180 g), půl hrnku směsi podmáslí a vlažné vody (150 ml), půl balíčku instantního droždí, lžička cukru, lžíce oleje, půl lžičky soli, 1 lžíce hladké mouky 00 na zahuštění.
Suroviny na náplň: 2 lžíce kvalitního kečupu, 1 cibule, 150 g strouhaného eidamu s obsahem 20 % tuku, 2 lžičky kysané 12%ní smetany, půl sáčku pizza koření.

Moje celozrnná pizza s náplní podle slavné Sophie Loren je výborná.  Upéci ji není vůbec těžké, ale odolat sníst jen třetinu nebo čtvrtinu, to je náročné. Ochutnejte ji taky!
Vaše

1 porce=1/3, 1731kJ, 412kcal, 56.8g sacharidů
nebo !
1 porce=1/4, 1299kJ, 309kcal, 43g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Plněné pečivo se štítky Plněné pečivo. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Celozrnná pizza s náplní podle Sophie Loren

  1. Pavla Hobstová napsal:

    Vypadá lákavě, ta pizza. Sofie taky, ostatně je známo, že dobře vařila. leda by to byl její trik,
    jak k sobě lákat pozornost? Obojí je správně.
    Pavla

    • admin napsal:

      Sophie Loren je má oblíbená herečka a velmi si ji cením i jako člověka. Na rozdíl od dnešních hvězd ze šoubyznysu neměla žádné velké životní aféry. Jen trpělivě pracovala na tom, aby mohla mít vlastní děti. Kuchařka je určitě dobrá. Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>