Pohankové palačinky

Pohankové palačinky s banánovou náplníOd doby, co jsem zjistila, že pokrmy z pohanky se dají jíst, jsem se do této zvláštní obilniny zamilovala. Lívance z pohankové mouky už dělám dlouho, ale pohankové palačinky jsem ochutnala poměrně nedávno na jedné akci s biopotravinami. U malého stánku čekala dlouhá fronta lidí, a bylo to právě na pohankové palačinky. Byly krásně vláčné a jemné, a tak není divu. Dělají se úplně stejným způsobem jak palačinky z pšeničné mouky.

Co připravit: ¼ l podmáslí, 4 lžíce pohankové mouky (necelých 100 g), špetka soli, 1 vejce nebo 1 žloutek, olej na smažení.
Na banánovou náplň: 1 banán, 1 lžička sladidla.

Příprava palačinek: Na těsto si připravím menší hrnec, do něhož naliju podmáslí, osolím a vsypu pohankovou mouku. Vše rozkvedlám a nakonec přidám a rozkvedlám ještě vejce nebo žloutek (dělám-li palačinky jen z dvojnásobného množství, stačí jedno celé vejce).

Na pánev střední velikosti kapnu olej, nechám rozehřát a vliju naběračku těsta. Nalité těsto se musí po naklonění pánve pěkně roztéci, aby palačinka byla tenká. Podle potřeby přidám další olej po otočení palačinky na druhou stranu nebo pod těsto další palačinky. Ale olej opravdu stačí přidávat po kapkách, aby byly palačinky jemné a vláčné.

Pohankové palačinky jsou pro mne pochoutka. Těsto je hotové za chvilenku, takže oběd nebo večeře je raz dva. Mažu na ně banán rozmačkaný s trochou sladidla nebo tenkou vrstvu ovocné marmelády a tvaroh. Z tohoto množství upečete asi 5 palačinek, ale pozor, nesnězte je všechny najednou!
Nechte si chutnat! Vaše

1 palačinka=1/5, 651kJ, 155kcal, 15.4g sacharidů Banánová náplň: 560kJ, 134kcal, 33g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Plněné pečivo se štítky BEZ LEPKU, Plněné pečivo, Pohanka. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Pohankové palačinky

  1. Marie napsal:

    Palačinky jsou u nás hodně oblíbené, zvlášť u dětí. Připravuji je pořád stejně a tohle je výborný tip, udělat je z pohankové mouky. Díky.

    • admin napsal:

      Dík za komentář. Pohankové palačinky jsou tak dobré, že se musím krotit, abych nesnědla pět palačinek najednou. Adéla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>