Lehká pizza s lilkem

právě upečená pizza s lilkemJak už jsem psala, pečení lilku vcelku je výhodnější úprava, než opékaní kostiček lilku na pánvi. Na pečení celého neoloupaného lilku není totiž taková spotřeba oleje.
To, že se pizza s lilkem dá udělat z lilku již předem upečeného a zmrazeného snadno, je pohodlné a rychlé.
Těsto na pizzu je kynuté a dávka je na pizzu o průměru kolem 27cm. Místo čerstvých kvasnic použiju často i půl balíčku sušených kvasnic. Těsto z menšího množství mouky není příliš vysoké, takže pizza s lilkem má náplň bohatou vzhledem k síle těsta.

Suroviny: Těsto: 200g hladké mouky, ½ lžičky soli, 2 lžíce oleje, ½ kvasnic (20g), 1 lžička cukru krupice, 110-120 ml vlažné vody.
Náplň: 1 pečený lilek 250g nakrájený na kostičky, 200g balkánského sýra, 2 lžíce kečupu se stévií, 1 lžíce sušeného oregana nebo čerstvá nať tymiánu nebo oregana.

Postup: Lilek na náplň upeču den dopředu nebo použiju pečený lilek, který jsem si zmrazila. Pečený lilek 250g získám obvykle upečením 1 kusu lilku o hmotnosti zhruba 500g. Pokud do náplně použiju lilek předem zmrazený, nechám ho den dopředu rozmrazit, vypracované těsto na pizzuaby se kynuté těsto nezachladilo.
Jak zadělám těsto na pizzu? Na kvásek rozetřu droždí a cukr pomocí lžičky na kašičku, pak přidám polovinu množství vody, lžičku mouky, promíchám a nechám vykynout. Vykynutý kvásek naliju do mísy s moukou, přidám olej, sůl a vařečkou vypracuji těsto. Těsto v míse přikryju igelitem a nechám v teple hodinu nebo hodinu a půl kynout.
Vykynuté těsto vtlačím do kulaté formy vyložené pečicím papírem nebo se dá vyložit plech na pečení pečicím papírem a z těsta přímo na plechu vytvořit placku o průměru 26-28 cm. Placku na povrchu popíchám vidličkou a formu s těstem vložím do trouby vyhřáté na 200o C. Těsto nechám 10 minut předpéci. Pak povrch těsta pocákám kečupem, na to rozložím pečený lilek, na něj nadrobím balkánský sýr, na sýr nasypu oregano. Obloženou pizzu vložím zpět do trouby rozpálené na 200oC a peču dozlatova ještě dalších zhruba 20 minut.

porce pizzy k večeřiUpečená pizza s lilkem je překvapivě kyprá a lehká. Lilková náplň se sýrem obsahuje jen málo cukrů. Nejvíce cukrů-sacharidů je v těstě. Z těchto důvodů pizza nepatří mezi dietní pokrmy. Přitom nezáleží na tom, je-li těsto na pizzu z celozrnné mouky. Vzhledem k tomu by pro jednoho strávníka měla stačit 1/4 pizzy s lilkovou náplní na oběd, k večeři i méně!!
Dobrou chuť!

1 porce=1/4, 1623kJ, 388kcal, 48.3g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Zeleninové pokrmy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *