krůtí řízek plněný šunkou detail

Kruti řizek plněný šunkou na talířiSmažený krůtí řízek plněný šunkou chutná báječně. Protože je to zamilované masité jídlo mého syna, snažím se krůtí prsa kupovat, pokud jsou za příznivou cenu. Tento výjimečně dobrý smažený pokrm nedělám běžně, spíše jen pro slavnostní oběd.
Jak už jsem psala, na obalování naložených řízků nepoužívám mouku, ale jen strouhanku. Přesto se při obalování snažím strouhankou co nejvíce šetřit, abych potřebovala sacharidů co nejmíň.

Postup: Krůtí maso opatrně nakrájím kolmo na směr vláken ze širší části prs na tři dvojité plátky, každý tlustý 1 cm. Dvojité plátky jsou vlastně nedokrojené dvojplátky, které uzavřené jemně naklepu. Poté dvojplátky rozevřu a z vnitřních stran ještě mírně naklepu. V misce si připravím směs z kysané smetany, solamylu a jednoho vejce, osolím a opepřím. Plátky potřu ze všech stran směsí a nechám do druhého dne marinovat v uzavřené dóze v lednici.
Druhý den řízky obalím, a to tak, abych na to spotřebovala minimální množství strouhanky. Dvě lžíce strouhanky nasypu do malé plastové misky, vložím na to rozevřený dvojplátek masa, který naplním napůl složeným plátkem šunky. Uzavřený stisknutý dvojplátek posypu další lžicí strouhanky. Poté strouhanku k masu dlaní přimáčknu a miskou pohybuji po stole sem a tam, aby se řízek obalil prakticky téměř sám. Tímto způsobem pokračuji v obalování dále.
KrutiRizekPlneny po usmaženíNaplněné krůtí řízky pozvolna smažím na menší pánvi s rozpáleným olejem. Smažím na každé straně zhruba 7 minut. Usmažené řízky kladu na papírový ubrousek, aby přebytečný tuk mohl odtéci. Množství spotřebovaného oleje jsem kdysi schválně změřila odměrkou, abych věděla, kolik oleje jsem spotřebovala. Na 3 řízky byla spotřeba na smažení 100ml oleje, z toho zbylo 40ml použitého oleje, tedy jsem zahrnula do výpočtu nutriční hodnoty množství  60ml oleje.

Suroviny: 500 g masa z krůtích prs, 100ml zakysané smetany 15% tuku, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 1 lžička solamylu, 1 vejce, 3 plátky vepřové šunky (50g), 5 lžic (70g) strouhanky, 100ml řepkového oleje na smažení.

Krůtí řízek plněný šunkou je díky naložení v marinádě usmažený během čtvrt hodiny. Je dobrý s malou přílohou z vařených brambor. Z množství masa vyjdou 3 naplněné krůtí řízky. Vyšší energetickou hodnotu má tento smažený pokrm kvůli obsahu oleje. Podobným způsobem připravuji kuřecí řízek plněný sýrem. Pevně věřím, že vám bude chutnat!

 

1 porce= 1/3: 2340kJ, 557kcal, 21g sacharidů