Bulgur se zelím na talířiBulgur se zelím je dobrou kombinací potraviny s vysokým glykemickým indexem a potraviny s nízkým GI.
Vařený bulgur patří mezi potraviny, které jsou dobré na uplatnění v různých dietách. Je velmi lehce stravitelný, obsahuje minimum tuku. Hodí se i jako alternativa pšenice, oproti rýži má nižší GI a více vlákniny. Jeho příprava je snadná a rychlá. Zelí je naší nejlevnější domácí zeleninou od podzimu do jara. Jedli ho odedávna naši předkové, ať chudí, jen bez masa, anebo bohatí s masem. Energetická hodnota syrového a kvašeného zelí je skvělá a předurčuje zelí téměř pro všechny druhy pokrmů.

Postup: Na lžíci oleje osmažím větší cibuli jemně nakrájenou a na ni vložím vymačkané kysané zelí. Přidám trochu soli, mletý pepř a vše dusím pod pokličkou asi 30 minut, až je zelí měkké. Nakonec zelí ještě dochutím sladidlem a zakápnu worcestrovou omáčkou.
Mezitím, co se zelí dusí, uvařím v hrnci odvážený a studenou vodou promytý bulgur, zalitý osolenou vodou. Vařím 12-15 minut za občasného promíchání. Uvařený bulgur nechám odpočinout, pak sliju přebytečnou vodu, zakápnu lžičkou olivového oleje a nakypřím vidličkou. Poté bulgur rozdělím do talířů a doprostřed naservíruji kopeček zelí. Zelí na talíři ozdobím lžící bílého jogurtu.

Suroviny: 80g bulguru, sůl, lžíce oleje, lžička olivového oleje, 1 menší cibule (100g), 200g vymačkaného kysaného zelí, 1 lžička sladidla, sůl, mletý pepř, 1 lžíce worcestrové omáčky, 100g hustého bílého jogurtu s tučností 1,5%.

 Z uvedeného množství lze připravit bulgur se zelím pro 3 osoby k večeři či k bezmasému obědu. Tak dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/3: 783kJ, 186kcal, 25.4g sacharidů