Plněný kuřecí řízek na talíři

Na oslavě narozenin jednoho známého jsem na jídelním lístku restaurace objevila mé oblíbené slavnostní jídlo plněný kuřecí řízek s názvem Cordon Bleu. Tento název znají milovníci dobrého jídla na celém světě. Připravuje se z tenkých naklepaných plátků masa, které se plní šunkou a sýrem, svinou do závitku a po obalení v trojobalu se smaží.
Brzy jsem podobný pokrm udělala pro oslavu narozenin doma, ale trochu jednodušším způsobem. Kuřecí prsa jsem naložila do řeckého bílého jogurtu. Díky naložení v jogurtu byl plněný kuřecí řízek krásně měkký a šťavnatý. Na tento pokrm používám kuřecí prsa, která v průměru váží každé zhruba 175g. Jako náplň jsem použila plátky zrajícího sýra. Na obalení nedávám mouku, ale pouze strouhanku, dělám tak jakékoliv smažené masité pokrmy.

Příprava: Kuřecí prsa očistím od zbytků tuku a každé nakrojím podélně tak, aby se dalo otevřít. Při krájení prsa tedy úplně nedokrojím, aby zůstala spojena. Poté rozevřený plátek masa naklepu, aby byl dostatečně velký. V uzavíratelné misce rozšlehám celé vejce, 3 lžíce bílého jogurtu a trochu mletého pepře a solamyl. Do této směsi vložím kuřecí prsa, zlehka promíchám a nádobu nechám v chladničce 2-3 dny.
Poté maso z marinády vyjmu na talíř, připravím misku se strouhankou, plátky sýra a na sporák dám pánev s olejem. Kuřecí prsa vložím do misky se strouhankou, osolím, složím napůl a dovnitř vložím plátek sýra přeložený napůl. Pak naplněný řízek obalím z obou stran ve strouhance a ihned opatrně kladu na pánev s rozpáleným olejem. Aby byla vrstva oleje při smažení vyšší, používám na smažení menší pánev, do níž se vejdou 3 kusy řízků najednou. Smažím pozvolna, z každé strany asi 10 minut.

Suroviny: 550 g masa z kuřecích prs (3 ks), 1 vejce, 120g bílého jogurtu s 10% tuku (3 lžíce), půl lžičky mletého pepře, 1 lžička solamylu, 1 lžička soli, polotvrdý sýr primátor nebo eidam 3 plátky (50 g), 100g strouhanky (z 10 lžic spotřeba cca 7 lžic), 150ml řepkového oleje na smažení (spotřebováno 100ml).

Smažené řízky nepatří do zdravé kuchyně, proto je dělám jen výjimečně. Olejem šetřím a schválně si odměřím množství oleje vylitého na pánev, abych zjistila, kolik oleje jsem spotřebovala. Na 3 řízky byla spotřeba 100ml oleje, což jsem zahrnula do výpočtu nutriční hodnoty.
Plněný kuřecí řízek z tak velkého množství masa pro jednoho je sice lahůdka, ale dovolit si ho mohu jen s malou přílohou a to ještě pro sváteční příležitost. Na vysoké energetické hodnotě se podílí hlavně množství oleje potřebného na smažení. Množství cukrů v pokrmu je způsobeno sacharidy obsaženými ve strouhance, proto by bramborová příloha k řízku měla být co nejmenší.
Doufám, že si pochutnáte. Vaše

1 porce=1/3: 2975kJ, 708kcal, 28.9g sacharidů