Pomazánka z cukety na krající chlebaPomazánka z cukety má svěží jemnou chuť. Přiznávám se, že nejvíc chutná těm, kdo maso nemusí. Ingredience potřebné na recept pomazánka z cukety obsahují minimum sacharidů. Jestliže se dodrží uvedené množství oleje a smetany potřebné na pomazánku, ani energetická hodnota pomazánky z cukety není příliš vysoká.

 Co na pomazánku: 1 mladá cuketa (250g), 1 lžíce olivového oleje, 50g strouhaného eidamu s tučností 30%, 1 lžíce kysané smetany (12% tuku), sůl, pepř podle chuti.

kostičky cukety během restování na pánviJak na pomazánku: Malou cuketu bez oloupání nakrájím na kostičky. Na pánvi rozpálím lžíci olivového oleje. Vhodím cuketu a restuji, až jsou kostičky cukety sklovité, nejsou pak ani tvrdé a nejedlé a ani rozbředlé. Trvá to zhruba 15 minut. Pak teplou cuketu nechám trochu zchladnout. Mezitím do misky nahrubo nastrouhám eidam. Vmíchám do něj kysanou smetanu a promíchám. Potom přidám vlažnou cuketu a nakonec podle chuti osolím a opepřím.

Pomazánka z cukety je výborná hned vlažná s kouskem pečiva k večeři, chutná však i studená, například k snídani nebo jen tak samotná. Z množství jsou porce pro 2 osoby. Přeji dobrou chuť!        

1 porce=1/2: 578kJ, 137kcal, 3.3g sacharidů