Špagetová dýně v kuchyni

špagetová dýně nemá hladký povrchJak se připravuje špagetová dýně? To bylo pro mě vždycky zahaleno tajemstvím a přála jsem si dýni alespoň vidět nebo ochutnat.
Až letos jsem mohla vlastnoručně vyzkoušet a užít si patřičně přípravu špagetové dýně. Když mi ji syn vypěstoval a přinesl, nastudovala jsem si spoustu materiálů. Téměř jsem si netroufala špagetovou dýni rozkrojit a předložit na jídelní stůl. Nakonec jsem však byla překvapena, že chutnala a kuchyňská úprava byla jednoduchá.
Moje špagetová dýně měla slupku béžové barvy, ne úplně hladkou a trochu na povrchu zvrásnělou. Slupka byla tvrdá jak kámen a největší problém jsem měla s jejím nakrojením.

špagetová dýně po rozkrojeníPostup: Dýni jsem důkladně omyla, na prkénku jsem odstranila zbytky stopky a květních částí. Poměrně dlouhá a břichatá dýně šla podélně rozkrojit velmi špatně, ale nakonec jsem to zvládla a tvrdou slupku jsem pokořila. Obě půlky jsem zbavila měkké části se semeny a slupku jsem na povrchu propíchala vidličkou. Poté jsem vnitřek dýně jemně osolila a potřela lžící olivového oleje.
dýně před pečením na plechuRozehřála jsem troubu na teplotu 200 o C. Velký pekáč jsem vyložila pečicím papírem a půlky dýně jsem na papír položila řeznou stranou. Po půlhodině začala dýně vonět a na řezu zlátnout, pekla jsem celkem 40 minut. Až upečená dýně zchladla, opatrně jsem ze slupky jako z misky naškrábala vidličkou upečenou dužninu na talíř. Dužnina měla vzhled a chuť skutečných špaget.

upečená dýněŠpagetová dýně a dýňové špagety jsou v kuchyni velká nízkosacharidová bomba. Špagetová dýně má nízký obsah energie i sacharidů podobně jako ostatní druhy dýní. Její význam spočívá ve využití, kdy patřičně připravená může téměř imitovat těstovinové pšeničné špagety. Já jsem dýňové špagety podávala klasicky: s opečenými kousky masa, s kečupem a nastrouhaným sýrem.
dýňové špagety na talířiVaše
100g syrové dýně=120kJ, 30kcal, 6g sacharidů, 0.2g tuků
Dýně se řadí mezi superpotraviny, obsahují spoustu vitaminů a minerálních látek, zejména v semenech!

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny, Zdravá výživa, Zeleninové pokrmy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *