naplněná palačinka - detail

Palačinka naplněná a složená na talířkuVětšinou si palačinky v restauraci nedávám, ale když jsem před lety byla na pobytu v lázních Luhačovice, zašla jsem tam do cukrárny, která byla vyhlášená různými druhy plněných palačinek. Z těch druhů, které jsem ochutnala, mi zachutnaly štrůdlové palačinky. Objednala jsem si je tehdy bez sladké zmrzliny a šlehačky, se kterou se běžně podávaly, ale i tak byly vynikající.
Od té doby zůstaly štrůdlové palačinky natrvalo v paměti mých chuťových buněk. Plním je však jednodušší a dietnější náplní. Celiaci si mohou takto naplnit pohankové palačinky z těsta bez lepku.

Suroviny: na těsto na palačinky: 6 vrchovatých lžic hladké mouky (120g), 1 vejce, 250ml odtučněného mléka, špetka soli, 35g  oleje na smažení,
na náplň: 250g nízkotučného tvarohu, 1 střední jablko, mletá skořice, 1 lžička sladidla.

Postup: Nejprve si připravím těsto na palačinky: polovinu mléka, špetku soli a mouku rozkvedlám, pak doplním zbylé mléko a přidám vejce. Těsto nechám chvíli odležet. Na pánvi s minimálním množstvím tuku upeču z těsta 6 tenkých palačinek (používám pánev o průměru 24cm). Olej se snažím dávat v minimálním množství, pak budou palačinky pěkně vláčné a hebké.
Náplň do palačinek: umíchám tvaroh se sladidlem a zvlášť oloupu a najemno nastrouhám jablko. Upečené palačinky pomažu lžící oslazeného tvarohu, na tvaroh vidličkou rozetřu trochu strouhaného jablka a palačinku svinu nebo složím. Na talíři posypu povrch palačinek mletou skořicí.

Musím se samozřejmě krotit, když mám štrůdlové palačinky na talíři. Spočítala jsem si, že přijatelné množství sacharidů mají dvě palačinky k večeři nebo 3 palačinky na oběd.
Snad vám budou štrůdlové palačinky taky chutnat!

1 naplněná palačinka=1/6, 822kJ, 196kcal, 22g sacharidů