Dobrá a dietní soljanka (po gruzínsku)

Soljanka po gruzínsku dietní a dobráReceptů na soljanku je ve světě známo více variant, soljanka se připravuje i jako pikantní hustá polévka, do níž je možné využít zbytky vařeného či pečeného hovězího nebo taky drůbežího masa, jindy se používá jen rybí maso a zelí.
Soljanka po gruzínsku se vařila kdysi dávno v jedné vyhlášené restauraci jako specialita gruzínské kuchyně. Ochutnala jsem ji a od té doby ji dělám dost často. Chutná velmi i dětem, protože maso nakrájené na nudličky s pikantní omáčkou je velmi jedlé. Výhodou této přípravy hovězího masa je, že k němu můžete podávat jakoukoliv přílohu. Navíc se soljanka připravuje z dietního hovězího masa. Obyčejně se omáčka dělá bez smetany a smetana se servíruje na stůl zvlášť, aby si každý nabral podle chuti. Já jsem dříve přidávala trochu kysané smetany hned při vaření omáčky, nyní ji nahrazuji malým množstvím ricotty.

Postup: Maso očistím od tuku, nakrájím na plátky a pak na tenké nudličky asi 5 cm dlouhé a 1 cm široké. Na pánvi rozpálím lžíci oleje, vložím masové nudličky a opeču je ze všech stran. Nemíchám, ale maso jen obracím, až se šťáva z masa úplně vypaří a maso se začne zbarvovat lehce dohněda. Opečené nudličky masa přemístím do hrnce a přidám k nim sůl, mletý pepř, rozetřený česnek a velkou cibuli nastrouhanou na jemném struhadle, najemno nastrouhané kyselé okurky, půl lžíce worčestru, špetku cukru nebo sladidla a nakonec rajský protlak. Cibule do tohoto pokrmu by se opravdu neměla krájet, ale strouhat na jemném struhadle. Jde to špatně, dobré je cibuli před strouháním rozčtvrtit. Najemno nakrájím jen zbytky cibule nebo okurky, které se nepodařilo nastrouhat. Pánev z opečeného masa zaliju hrnkem vody a a do toho seškrabu výpek z masa z pánve. Touto tekutinou zaliju masovou směs a dusím do měkka pod pokličkou nebo v papiňáku. Doba dušení záleží na kvalitě masa, může to být 30 minut v papiňáku nebo i déle. Až je maso měkké, vmíchám k němu asi 2 lžíce ricotty (dříve jsem dávala smetanu), promíchám a jen minutu povařím. Omáčku nezahušťuji, ztratila by pikantnost.

Suroviny: ½ kg kvalitního hovězího nebo telecího masa, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, 1 stroužek česneku, 1 velká cibule, 2 kyselé okurky, půl lžíce worčestru, špetka cukru nebo sladidla, 100 g rajského protlaku, 1-2 lžíce sýra ricotta.

Moje soljanka po gruzínsku chutná výborně s opečenými bramborami, s rýží nebo s těstovinami, dávka je pro 3-4 strávníky. Jestli soljanku neznáte, určitě ji zkuste!

1 porce=1/4: 1203kJ, 281kcal, 10.6g sacharidů

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky Maso, Ricotta. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>