Granátové jablko v jogurtu

pohár s granátovým jablkem v jogurtuGranátové jablko jako plod granátovníku se k nám dováží z ciziny hlavně v zimním období. I když není naší tradiční potravinou, neváhám, a rozhodně si tuto superpotravinu několikrát za zimu koupím. Vždyť obsahuje tolik užitečných látek a kromě antioxidantů má význam jako pradávný symbol plodnosti. Řád Milosrdných bratří u nás má granátové jablko dokonce ve svém znaku.
Málokdo umí granátové jablko otevřít a něco dobrého z něj připravit. Já z něj dělám dezert granátové jablko v jogurtu.
Jak už jsem psala, čistá želatina je potravina s nulovým obsahem sacharidů a vysokým obsahem bílkovin (až 85%), je zdravá a dietní. Prodávané želatinové ztužovače však obsahují kromě želatiny ještě cukry, proto jsou na přípravu nízkosacharidových dezertů, jako je granátové jablko v jogurtu nevhodné.

Co na pohár: 500ml kvalitního bílého jogurtu (tučnost 3,5% tuku), 10g želatiny, 3 vrchovaté lžičky sladidla, granátové jablko o hmotnosti přibližně 250-300g.

Postup: Napřed rozeberu na pecičky granátové jablko, což je z celé přípravy nejpracnější. Na to existuje řada návodů, spousta videí je na kanálu Youtube. Mně se nejvíc osvědčil postup uvedený na //youtu.be/K3WHXC1fuJ8 . Získám obvykle asi 150-200g peciček granátovníku.
Potom do malého hrnce odeberu 5 lžíc jogurtu z celkového množství a přidám plátkovou želatinu nebo želatinu v prášku. Asi za 10 minut želatina nabobtná, pak směs opatrně zahřeju tak, aby se želatina rozpustila a aby nedošlo k varu. Odstavím a pak přidám zbytek jogurtu, vmíchám sladidlo a pecičky z poloviny granátového jablka. Směs rozdělím do 4 skleněných pohárů nebo misek, povrch ozdobím pecičkami z druhé poloviny granátového jablka. Nechám ztuhnout a vychladit.
Pokud je tento dezert připraven se sladidlem, je šitý na míru pro dietu na zhubnutí a pro dietu bez cukru. Podobným dezertem je oblíbená italská panna cotta, která se připravuje z tučné smetany, dietní panna cotta se dá připravit s řeckého jogurtu s obsahem 10% tuku.

Granátové jablko v jogurtu se hodí pro slavnostní pohoštění pro ty, kteří sladké pečivo nemusí. Je osvěžující, dietní variantou dezertu z granátového jablka. Z uvedeného množství surovin připravím 4 poháry nebo misky. Tak dobrou chuť!
Vaše

1 porce=1/4: 553kJ, 133kcal, 15g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Dezerty se štítky , , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *