Jahodové knedlíky na talíři detail

Jahodové knedliky z tvarohového těsta připravené na talíři k snědku

Když někdo nechce nebo nesmí  jíst sladké anebo pokrmy s vyšším množstvím sacharidů, vůbec neznamená, že by si nemohl jednou za čas uvařit jahodové knedlíky. Dostala jsem na ně nedávno tak velkou chuť, že jsem si vzpomněla, jak moje mamka dělala vždy jahodové knedlíky z tvarohového těsta. Sláva, její recept jsem našla! A tak jsem se do jejich přípravy dala.
Tvaroh na těsto musí být kvalitní. Buď vážený, anebo kostka tvarohu zabalená v alobalu. Tvaroh ve vaničce  je moc řídký a není na těsto vůbec vhodný. Do těsta se přidává dětská krupička a strouhanka, které přijmou syrovátku z tvarohu a díky tomu je vypracované těsto pevné a tvárné. Obsah vody v tvarohu ovlivňuje hustotu těsta. Pokud je tvaroh příliš vodnatý, musí se se dát krupičky o trochu víc, než je uvedeno. Aby se jahodové knedlíky z tvarohového těsta povedly, nepodceňuji jak nákup dobrého tvarohu, tak čerstvých jahod.

Co na těsto: 250g kostka jemného tvarohu, špetka soli, 1 vejce, 4 lžíce dětské krupičky (80g), 4 lžíce strouhanky (80g).
Na náplň a ozdobu: Asi 250g čerstvých nebo mražených jahod (cca 12-14 kusů střední velikosti), 3 lžíce polotučného tvarohu ve vaničce, tekuté sladidlo dle chuti, lžička oleje nebo másla.

Zpracované těsto na knedlíkyJak na to: Pokud mám čerstvé jahody, tak je nejdříve operu, pak očistím od stopek a nechám osušit na papírovém ubrousku. Mražené jahody nerozmrazuji, ale balím do těsta zmrzlé.
Všechny suroviny na těsto kromě lžíce krupice vložím do větší misky a promíchám vařečkou. Do jiné malé misky dám zvlášť jen zbylou lžíci krupičky. V první míse zpracuji vařečkou a pak rukou tvárné těsto. Postup při výrobě knedlíkůZ vypracovaného  těsta lžící vykrajuji kousky těsta a kladu je na podložku nebo vál a do nich balím jahody. Velké jahody se balí špatně, vybírám si ty, co mají střední velikost. Vyjde mi tak z těsta 12-14 jahodových knedlíků. Zabalené knedlíky oválím v misce s trochou krupičky, aby se nelepily.
Pak naplněné knedlíky vložím do hrnce s právě se vařící osolenou vodou a ihned opatrně promíchám, aby se nepřilepily ke dnu. Poté, co knedlíky vyplavou na povrch, zmírním teplotu varu a vařím 5 minut. Uvařené knedlíky  vyjmu děrovanou naběračkou z vody, vložím do mísy a pokapu lžičkou oleje nebo másla, aby se neslepily k sobě.

Jahodové knedlíky z tvarohového těsta patří mezi tradiční pochoutky z prvních čerstvých jahod. Na jejich dozdobení na talíři existuje mnoho způsobů. Mně plně postačí můj dietní způsob – 3 lžičky bílého tvarohu, lžička rozpuštěného másla, případně pár kapek tekutého sladidla.
Vysoký GI pšeničné krupice a strouhanky kompenzuje přídavek tvarohu v těstě. Jahody patří mezi naše domácí drobné ovoce s nižším až středním glykemickým indexem.
Pozor! I přes tuto skutečnost mají jahodové knedlíky z tvarohového těsta vysokou energetickou hodnotu, i obsah sacharidů. Jedna dietní porce by měla být maximálně 1/3 množství uvařených knedlíků, tedy asi 4 knedlíky k obědu!
Takže dobrou, ale opatrnou chuť! Vaše

1 porce=1/3, 1555kJ, 371kcal, 54g sacharidů