čerstvě upečené koláčky
Čerstvě sklizené plodenství palmy datlové
Čerstvě sklizené plodenství palmy datlové

Palmu datlovou pěstovanou v květináči znám už od dětství. Ale sušené datle s peckami mi nikdy nechutnaly a neměla jsem je v oblibě. Až později jsem se dozvěděla, že čerstvé datle chutnají úplně jinak než sušené. Sušení datlí zvyšuje jejich trvanlivost, proto datle patří k potravinám, které od pradávna sloužily k přežití beduínů a karavan v pouštích.
Datle platí za nejsladší ovoce na světě, čerstvé plody mají asi přes 60 % vody, vysušené jen kolem 20 % vody. To, že zbytek plodů tvoří převážně sacharidy, dělá z datlí velmi rychlý energetický zdroj potravy nejen lidí, ale i zvířat, žijících v nehostinných oblastech už od dob Bible i Koránu.
Prospěch z datlí má trávicí systém kvůli vysokému obsahu vlákniny a dokonce i nervový systém kvůli obsahu draslíku v datlích. Za to bychom si měli datlí víc vážit a já jsem se rozhodla je použít jako surovinu pro výrobu cukroví. Datle jsou sladké jako cukr, lze z nich tedy udělat datlové koláčky bez cukru.
Na datlové koláčky bez cukru jsem použila balíček datlí, na němž bylo velkým písmem napsáno MEDJOL, což je název nejpěstovanější odrůdy palmy datlové.

Co na 20 kusů koláčků: Na těsto: 100g tuku hera, 160g mouky, ½ prášku do pečiva, 1 lžíce vody, sůl. Na náplň: 130g datlí, 1 lžička kokosového oleje (ne víc), 30-35 g ořechů. Na potření koláčků před pečením: 1 bílek.

Jak na to: Nejprve udělám tvárné těsto z uvedených surovin. Těsto nechám v chladu odpočinout. Mezitím odvážím datle, přepůlím je a v elektrickém sekáčku rozsekám. Potom přidám k datlím vyloupané ořechy a opět společně s datlemi rozdrtím. Vznikne sypká hmota, kterou vysypu na nahřátou pánev se lžičkou kokosového oleje. Z ještě teplé hmoty vytvaruji asi 20 kuliček, které nechám vychladit.
Odleželé těsto rozdělím na 20 kousků, do každého vložím kuličku z datlové náplně a zabalím podobně jako koláč nebo knedlík. Zabalené koláčky kladu spodní stranou na plech vyložený pečicím papírem. Pak každý koláček potřu bílkem a dám péci na 25- 30 minut při teplotě 180o C.

Datlové koláčky bez cukru patří k cukroví, které není přeslazené. Když místo másla do náplně použijete kokosový olej, mohou toto cukroví i vegani. Nutriční hodnotu cukroví jsem přepočítala na 1 kus, pokud z uvedeného množství udělám 20 koláčků. Když vytvoříte víc menších koláčků, bude nutriční hodnota datlových koláčků nižší. Přestože na toto cukroví nebyl použit žádný cukr, má jeden koláček vysoký obsah energie.

Víte, že sušené datle lze naplnit sýrem a zabalit do plátku slaniny, pak vložit do trouby a rozpéci?
datlové koláčky na talířiVaše

1 koláček=1/20: 387kJ, 93kcal, 11,2g sacharidů