Moravský vepřový plátek je původní recept uveřejněný pod názvem Moravské vepřové žebírko ve starém sešitu s regionálními recepty, který jsem kdysi měla. Jen nerozumím, proč se nyní vepřové maso dříve nazývané kotleta, prodává teď v obchodě jako vepřová pečeně. Jednou za čas vepřové neuškodí a nemusí to být zrovna vepřová pečínka.
Pokrm jsem si oblíbila hlavně proto, že moravský vepřový plátek doplňuje spousta čerstvé, jen málo podušené zeleniny a ničím nezahuštěná omáčka.
Co na to: 3 malé libové plátky z vepřové kotlety (pečeně) – cca 400g, 1 lžíce oleje, 1 lžička soli, půl lžičky mletého pepře, půlka velké cibule 70g, 2 rajčata (200g), půl salátové okurky (150g), 1 tlustostěnná zeleninová paprika (300g), 1 lžíce worčestru, 2 lžíce zakysané 12%ní smetany (100g).
Jak na to: Vepřové plátky jemně naklepu a po okrajích naříznu. Pak je osolím, opepřím, poskládám na sebe a nechám odležet. Mezitím očistím zeleninu a nakrájím na kostičky.
Na pánvi rozpálím lžíci oleje a na něm připravené plátky za 5-10 minut opeču dozlatova z obou stran. Podleju 100 ml vody, přikryju poklicí a dusím, až se voda na pánvi vypaří. Trvá to asi 10-15 minut. Pak přileju dalších 100 ml vody a pokračuji v dušení dalších 10-15 minut, až je maso změklé. Poté přidám lžíci worčestru a nakrájenou zeleninovou směs. Asi za 5 minut přidám na pánev 2 lžíce zakysané smetany, promíchám, podle chuti dosolím a servíruji s libovolnou přílohou.
Uvedené množství je pro 3 osoby. Nejlepší přílohou jsou brambory nebo rýže.
Nutriční hodnota pro moravský vepřový plátek co se týče obsahu sacharidů je dobrá, vzhledem k množství zeleniny i díky omáčce jen s malým množstvím zakysanky.
Tak dobré chutnání! Vaše