Ořechová roláda pro pohoštění

OrechRolada3Recept na tuto vynikající roládu jsem získala náhodou, když můj manžel luštil křížovky s recepty a vnuk mu pomáhal. „Podívej, tady je ořechová roláda“, to musíme vyluštit. Jednalo se o jakousi drobnost a recept se dal použít. Řekla jsem žádná ořechová roláda nebude, protože rolády neumím a roláda bez cukru se nemůže povést.
Po čase jsem si na recept vzpomněla, vyzkoušela a bylo to velké překvapení. Od té doby ji občas peču, když chci připravit sváteční pohoštění, které chutná všem.

Těsto: připravím jednoduše tak, že ušlehám sníh ze 4 bílků. Potom zvlášť ušlehám do pěny 4 žloutky a 4 lžíce oleje. Obě hmoty opatrně spojím a vmíchám 50 g strouhaných ořechů (8 lžíc). Těsto rozetřu na plech vyložený pečícím papírem. Peče se zprudka v horké troubě asi 7-8 minut. Z vlažného těsta sejmu papír, na vrchní povrch natřu krém, po delší straně stočím pevně do rolády, zabalím do fólie a nechám vychladit.
Krém: uvařím hustý puding z vody, pudingového prášku a sladidla. Do vychladlého zašlehám tuk Flora a případně lžičku kakaa nebo kávy na dochuceni dle libosti.

Jindy místo krému potřu vrchní stranu placky diabetickou marmeládou a na to rozetřu ušlehanou šlehačku a roládu svinu.

Co je třeba na těsto: 4 vejce, 4 lžíce oleje, 50 g strouhaných ořechů.
Na pudingový krém:125 ml vody, 20 g pudingového prášku, 3 lžičky sladidla na pečení, 125 g tuku Flora.

Až recept taky zkusíte, budete překvapeni, jak je ořechová roláda dobrá a jednoduchá! Ořechy v těstě jsou nejen dobré i zdravé, ale těsto bez mouky má nízký glykemický index.
Vaše

1 kousek=1/10=60g, 611kJ, 147kcal, 2.6g sacharidů