Slavnostní špenátová roláda

Špenátová roláda na topinkáchŠpenátová roláda je dobrá pro slavnostní tabuli nejen o velikonocích, ale i při nějaké významné příležitosti. Tuto zvláštní špenátovou pochoutku každý ocení. I když to tak nevypadá, připravuje se špenátová roláda poměrně snadno a má nízký obsah sacharidů.
Špenát řadím k mým oblíbeným zeleninám nejen proto, že je zdravý. Je ho také možné uplatnit při přípravě spousty jídel a protože je to naše domácí zelenina, nepatří k nejdražším. Někdo si špenát může snadno vypěstovat na zahrádce. Kdo zahrádku nemá, stačí koupit mražený špenátový protlak.

Jak na těsto: Špenát je nejprve třeba připravit běžným způsobem, čili spařit, scedit a rozmixovat tak, aby vzniklo potřebné množství špenátového protlaku bez přílišného množství zbytečné vody. Pokud bude v protlaku hodně vody, je potřeba ji nechat odkapat.
Špenátová roláda po svinutíProtlak v míse osolím podle chuti, pak k němu vmíchám rozpuštěné vlažné máslo, žloutky a mouku. Z bílků ušlehám tuhý sníh, který opatrně vmíchám ke špenátové směsi. Plech vyložím pečicím papírem a těsto na něj rozetřu. Peču v mírně vyhřáté troubě (150oC) asi 15-20 min. Upečené těsto přikryju utěrkou a nechám vychladnout, pak plát i s papírem otočím. Z těsta ležícího na utěrce opatrně odstraním papír. Plát těsta obrátím zpět, potřu náplní a pevně svinu do rolády.
Náplň do rolády: Kostku jemného tvarohu rozředím zakysanou smetanou tak, aby se dala náplň rozetřít, ale aby zároveň nebyla moc řídká. Do toho přidám jemně strouhaný sýr a najemno nakrájenou čerstvou papriku. Podle chuti dodám sůl, pepř a česnek.

Co budete potřebovat: 400 g špenátového protlaku, sůl, 3 vejce, lžíci másla, 3 lžíce hrubé mouky, 250 g měkkého netučného tvarohu, asi 100 g zakysané smetany (11% tuku), sůl, mletý pepř, 1-2 stroužky česneku, 100 g strouhaného sýra, 1 menší červená paprika.

Roládu je dobré připravit den předem, zabalit do mikrotenu a nechat ztuhnout a zaležet v ledničce. Nakrájená špenátová roláda naservírovaná jako chuťovka má krásnou barvu, dobrou chuť a nízký glykemický index! Vypadá na mých fotkách krásně, že ano?
Vaše

1 porce=200g=1/6: 1029kJ, 245kcal, 14.6g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Speciality se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Slavnostní špenátová roláda

  1. Martin napsal:

    Wow, toto je ovšem výzva po relativně jednoduché budapešťské pomazánce. 😀 Byla výborná. 🙂

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *