Ovocná zmrzlina bez laktózy

Zmrzlinu miluji, a když mi zakázali jíst smetanovou, hledala jsem jiné alternativy. Ovocné sorbety jsou také dobré, ale ty kupované většinou obsahují cukr.
Když jsem hledala, které pokrmy lze udělat ze sójového tofu, narazila jsem na zmínku o zmrzlině a hned jsem začala zkoušet různé varianty. Ovocná zmrzlina bez laktózy, kde tofu nahrazuje tvaroh, smetanu anebo jogurt se mi povedla. Bezvadná byla zmrzlina z jahod, černého rybízu, borůvek, červeného rybízu i višní.
Od té doby ji připravuji v parném létě a moje ovocná zmrzlina bez laktózy  a  bez cukru chutná i těm, kdo dietní problémy nemají. Stačí mít po ruce připravené ovoce v mrazáku a dopředu povařené tofu natural, z něhož lze odkrojit potřebné množství. Mixování tyčovým mixerem jde zpočátku ztuha, ale lze to.

Co na zmrzlinu: 50g tofu, 2 lžičky sladidla, 3 lžíce mraženého drobného ovoce (150ml).

Jak na to: Tofu natural povařím 15 min ve vodě a nechám vychladnout a osušit na papírovém ubrousku. Tofu rozkrájím a vložím do vyšší plastové nádoby, přidám mražené ovoce a nasypu sladidlo na vaření. Zmrazené ovoce nechám chvíli povolit. Poté tyčovým mixerem vše rozmixuji dohladka a ihned podávám.

Ovocná zmrzlina bez laktózy je v létě mým potěšením. Dobré jsou na ni borůvky, ostružiny, maliny, rybíz nebo nakrájené jahody. Všechny jmenované druhy drobného ovoce mají přibližně stejnou energetickou hodnotu i obsah sacharidů. K tomu účelu si zmrazím drobné ovoce v malém množství 150ml v plastových krabičkách.
Z uvedených surovin udělám porce zmrzliny pro 2 osoby. Nutriční hodnota porce vyhovuje dávce pro svačinu, pokud je malé množství ovoce dodrženo.
Určitě si tak pochutnáte! Vaše

1 porce=1/2: 467kJ, 111kcal, 14g sacharidů