Pohanková sekaná

Pohanková sekaná naservírovaná s krájenými rajčatyPohanková sekaná je jedním z nejlepších receptů na pokrmy z této zdravé obilniny. O tom, jak je pohanka dobrá hlavně pro pevnost a pružnost cév je všeobecně známo. Já jsem kdysi zkoušela z pohanky udělat jakýsi pokrm, pohanka se tehdy pouze spařila horkou vodou a pak se i s hrncem strčila pod peřinu, kde měla dojít. Dodnes si pamatuji, jak mi tenkrát pohanka nechutnala a cítila jsem z ní cosi, co jsem nemohla překonat. A teď pohanková sekaná?! Jestli jste to zažili taky, tak vězte, že pohanka musí být pro přípravu jídel loupaná a záleží dále na tom, jak důkladně ji propereme. A to je tajemství úspěchu.

Jak to dělám: Nejprve pohanku nasypu na hustší cedník a několikrát ji properu studenou vodou. Potom promytou pohanku vhodím do hrnce s 1 litrem vařící osolené vody a počkám, až voda začne opět vřít. Hrnec pak odstavím, přikryju pokličkou a nechám pohanku nabobtnat a úplně zchladnout. Na oleji osmažím jemně nakrájenou cibuli dorůžova. Mleté maso dám do mísy, nasypu osmaženou cibulku, sůl, pepř, rozetřený česnek, případně majoránku a směs promíchám. Nakonec přidám vejce a po částech vetřu vychladlou pohanku. Nabobtnalé pohanky je hodně, je tvárná a drží pěkně pohromadě. Ve směsi s masem bude pohanka po upečení téměř k nerozeznání od masa a přitom neobsahuje tuk. Dobře vypracovanou hmotu vytvaruji do podlouhlé šišky na důkladně vymaštěný pekáč (nebo do formy) a peču za občasného polévání asi 1 hodinu.

Co je potřeba: 500 g mletého mix masa, 200 g pohankové lámanky, 2 cibule, 2 celá vejce, 1 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 2 lžičky mletého pepře, 1-2 stroužky česneku, majoránka.

Protože z půl kila mletého masa je sekané dost a uvedené množství stačí i na 5-6 porcí,  předložila jsem ji beze slova k obědu jako tradiční sekanou s bramborami. K mému údivu se všichni tvářili, že jim pohanková sekaná chutná a nikdo nepoznal, že pohanka v sekané vůbec je. Z toho jsem byla dost překvapena.
Vaše

1 porce=1/6, 1870kJ, 445kcal, 25.7g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *