Sekaná s červenou řepou

Sekaná s červenou řepou a bramborami s dýní na talířiV mém oblíbeném televizním pořadu nedávno ukazovali, jak se dělá sekaná s červenou řepou. Recept mne velmi zaujal, hlavně z důvodu neobyčejných účinků červené řepy na zdraví. Rozhodla jsem se tedy recept vyzkoušet, trochu upravit a hlavně spočítat si nutriční parametry pokrmu.
Protože je hlavní surovinou vepřové maso, je potřeba obstarat si kvalitní maso s  nízkým obsahem tuku anebo si maso doma vlastnoručně umlít. Vysokou energetickou hodnotu vepřového masa kompenzuje nízký počet kalorií červené řepy.
Samotná řepa obsahuje dost cukrů, proto nedávám do sekané cibuli, česnek jsem však přidala. Bulva řepy obsahuje hodně vody, a tak je sekaná s červenou řepou přirozeně šťavnatá i bez přídavku jakéhokoliv tuku. Tuk je ostatně obsažen ve vepřovém masu.

Suroviny: Vařená červená řepa (cca 450g), mleté vepřové maso z plecka či kýty 600g, 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 1 lžička tymiánu, 1 stroužek česneku, 1 vejce.

sekaná s řepou pečená ve forměPostup: Řepu jsem bez oloupání uvařila do poloměkka (zhruba 45 minut), nechala vychladnout, pak oloupala a najemno nastrouhala. Do mísy k řepě jsem přidala sůl, mletý pepř, tymián a vejce. Vše jsem důkladně promíchala a ke směsi ručně zapracovala mleté maso.
Těsto na sekanou jsem dala do formy na biskupský chlebíček vyložené pečicím papírem a povrch sekané jsem urovnala. Pekla jsem 50-60 minut při teplotě 200o C na mřížce ve spodní části trouby.

Sekaná s červenou řepou nemá chybu. Její příprava je snadná, jsou na ni zapotřebí naše typické české suroviny a chuť je překvapivě báječná. Všechny ingredience na sekanou mají nízký nebo nulový glykemický index.
Když jsem k sekané naservírovala zapečené brambory s dýní, olizovali jsme se až po uši. Z uvedeného množství jsem udělala 4-5 porcí sekané, přílohy k tomu jsem dávala jen málo a opatrně, aby celkový příjem energie z pokrmu nebyl příliš vysoký!
Ať vám taky tak chutná! Přeje

1 porce=1/5: 1500kJ, 357kcal, 10.5g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *