Tajemný lilek

plody lilkuLilek neboli baklažán pochází z Indie a je velmi náročný na slunce a teplo. Proto ho u nás moc nevidíme pěstovat a do nedávna jsme ho skoro neznali a v kuchyni neuměli připravit. Bude to možná taky tím, že tmavofialová barva lilku nás vůbec k chuti neláká a připomíná nám tmavofialové plody jedovatého domácího plevele lilku černého.

Ukázka tzv. pocení lilku

Protože čerstvý lilek baklažán obsahuje menší množství hořkých toxických alkaloidů v dužnině, nedá se jíst čerstvý a vyžaduje tepelnou úpravu. Dužnina lilku obsahuje kolem 90 procent vody a má zvláštní pórovitou strukturu. Pokud se přebytečná voda z dužniny odstraní, pórovitá stavba dužniny se naruší, a tím pojme dužnina menší množství oleje při opékání a smažení. To je smyslem tzv. vypocení, kdy se plod lilku nakrájí na zhruba centimetrové plátky nebo kostky a jemně se prosolí. Takto upravená dužnina se nechá odkapat na cedníku zatíženém třeba nádobou s vodou, aby nahořklá a přebytečná voda vytekla. Vypocený lilek se ještě před další úpravou musí osušit.

Fialová slupka lilku se někdy podle návodu v receptu nemusí loupat, neboť se dá po tepelném ošetření jíst a obsahuje užitečný rutin, který zpevňuje cévy. Slupka má také vysoký obsah antioxidantů. Za tmavofialové zbarvení slupky může antioxidant nasunin, o kterém se udává, že by mohl pomáhat proti stárnutí a rakovině.
Semínka obsažená v dužnině mají nahořklou chuť, zejména když mají hnědou barvu a jsou zralá.
Vysoký obsah vody v lilku je důvodem, proč má tato cizokrajná zelenina nízkou energetickou hodnotu. Je zároveň zeleninou dietní: obsahuje totiž pektiny, které dobře působí na střevní mikroorganismy. Podle literatury je lilek užitečný při žaludečních a střevních obtížích, působí dobře na krevní tlak a čistí krev. Šťáva z dužniny prý obsahuje látky s antibiotickými účinky.

Lilek se hodně používá ve středomořské, arabské a východoasijské kuchyni, kde se kombinuje s ostatní teplomilnou zeleninou, se sýry, s masem a s kořením a bylinkami. Víte, že na českém internetu má lilek i svou vlastní webovou stránku!
Vypocené a osušené plátky lilku se dají snadno grilovat asi 3 minuty nasucho a poté potřít slabě olejem a grilovat další 3 minuty. Spousta receptů s lilkem je na webu labužník, kde je dokonce recept na slaný dort šarlotka z lilku, který si určitě brzy udělám. Recepty jsou i na zahraničních webech o chorvatské, řecké, arabské či turecké kuchyni.

Já jsem nejdřív začala s přípravou chutného lilkového salátu a lilkové pomazánky. Ráda bych taky vyzkoušela čerstvý lilek marinovaný, který prý se dá konzumovat už po 24 hodinách. Jen na něj musím najít nějaký dobrý recept.
Vaše

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky Lilek. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>