Mořská štika po třeboňsku

Mořská štika po třeboňsku před pečením Mořská štika po třeboňsku? Tento zdánlivý nesmysl může být pravdou. Třeboňská směs mouky s mletou paprikou používaná na podkovy z vánočního kapra funguje dobře i u mořské ryby.
Na rozdíl od našich sladkovodních ryb mají mořské ryby ve svém tuku obsaženy zdravé omega mastné kyseliny. Rybí maso neobsahuje žádné sacharidy. Trochu sacharidů – cukrů je obsaženo v mleté paprice, takže je dobré kořenit paprikou jen mírně. Český česnek dodá fádnímu masu mořské štiky dobrou chuť.

Postup: Štiku nechám téměř rozmrazit, pak odříznu zbytky ploutví a kůži otřu papírovým ubrouskem. Poté ji položím na papírový ubrousek a jednotlivé části ryby z obou stran pokapu citronovou šťávou. Těsně před smažením dám na pánev olej a začnu ho mírně zahřívat. Štiku na ubrousku posypu moukou a paprikou z jedné strany, pak otočím a popráším druhou stranu ryby. Česnek utřu se solí. Na rozpálenou pánev s olejem dám zprudka opéci všechny části ryby z jedné strany. Trvá to asi 10 minut. Pak teplotu pečení snížím, kousky ryby obrátím a opečenou stranu potřu utřeným česnekem. Peču ještě 10-15 minut a ihned podávám.

Suroviny: 4 kusy mražené mořské štiky (600g), 2 lžíce olivového nebo řepkového oleje, 1 lžička soli, 1 lžíce mleté sladké papriky, 2 lžíce polohrubé mouky, 1 stroužek česneku, šťáva z půlky citronu.

Mořská štika po třeboňsku připravená z uvedeného množství surovin vystačí na 4 porce k obědu či k večeři. Jako příloha je nejlepší vařený brambor a pozor na množství přílohy.
Vaše
1 porce=1/4: 932kJ, 223kcal, 8.8g sacharidů