Dušené Žampiony S Nivou namazané na chlebu

Dušené žampiony s nivou na pánviRecept na dušené žampiony s nivou jsem kdesi našla ve starém receptáři a divila jsem se, proč ho vůbec nevyužívám. Přitom obě suroviny na pomazánku mají nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index. Záleží je na množství pečiva, na něž pomazánku namažete.
Dušené žampiony s nivou jsou totiž neskutečně dobrá pochoutka. Solit ji není třeba, plísňový sýr Niva nebo Gorgonzola je zpravidla slaný dost.

Použité suroviny: 400 g žampionů, 100 g plísňového sýra typu Gorgonzola (např.Niva).

Postup: Žampiony očistím, oloupu a zbavím kousku nožičky, zbude jich zhruba 300g. Poté každou hlavičku přepůlím a nakrájím na plátky. Žampiony pak vložím na suchou rozehřátou pánev a podusím vlastní šťávě bez přídavku tuku asi 10 až 12 minut. Až se voda vypaří, opakovaně přiliju trochou vody, a ještě dusím zhruba 20 minut, až jsou žampiony měkké a bez šťávy. K měkkým žampionům přidám nastrouhaný nebo rozdrobený plísňový sýr. Sýr se na horké pánvi okamžitě rozpustí. Nebo je možné rozdělit dušené žampiony na talířky a posypat nivou.

Dušené žampiony s nivou chutnají skvěle, když je navrstvím na nasucho opečený toastový chléb. Nejlepší jsou teplé nebo vlažné a vystačí pro 3-4 jedlíky. Dušené žampiony s nivou jsou jednoduché a výborné. Chleba k nim jezme v přiměřeném množství!
Vaše
AdelaPodpis

1 porce=1/4: 447kJ, 106kcal, 3.7g sacharidů