Jidášovo ucho s kuřecím masem na pánvi masem

Jidášovo ucho po namočení do teplé vodySušené Jidášovo ucho jsem opět dostala jako dárek. Zkusila jsem už houbový salát z Jidášova ucha, ale teď jsem potřebovala udělat hlavní pokrm. Měla jsem zbylé řízky z kuřecích prs pečené na pánvi s kurkumou. A to rozhodlo. Jidášovo ucho s kuřecím masem bylo k obědu excelentním pokrmem.
Houba Jidášovo ucho je evropského původu. Je velmi oblíbená v asijských zemích a u nás ji lze dostat v asijské tržnici hlavně sušené. Obsahuje užitečné látky betaglukany, které posilují imunitu. Nutriční hodnota všech hub je skvělá. Jidášovo ucho po uvaření krásně křupe, stejně jako chrupavka vařeného prasečího ucha, což ocení každý labužník.

Suroviny: 50g sušených hub Jidášovo ucho, 3 řízky z kuřecích prsou (350-400g), 2 lžičky soli, 1 lžička kurkumy, půl lžičky mletého pepře, 1 lžíce worčestrové omáčky, 1 lžíce oleje, 100g sýra s tučností do 30%, půl hlávky ledového salátu, na ozdobu např. kousek čerstvé zeleninové papriky.

Postup: Houbu předem namočím v hrnci s teplou vodou. Za 2 hodiny nabyde neskutečně moc. Vodu po namočení nevylévám, ale vodu přiliju, a houby povařím 20 minut v osolené vodě. Až zchladnou, vyjmu je z hrnce a nakrájím na nudličky.
Mezitím, co se Jidášovo ucho namáčí a vaří, opeču na lžíci oleje na rozpálené pánvi plátky kuřecího masa, které jsem osolila, opepřila a jemně posypala kurkumou. Vlažné opečené maso nakrájím na drobné kousky a vrátím zpět na pánev. (V mém případě jsem měla kuřecí řízky předem upečené).
Nakrájené nudličky z Jidášova ucha přidám na pánev s kuřecím masem, vše promíchám a podle chuti osolím, doplním worčestrovou omáčkou a ještě 10 minut dusím. Sýr nastrouhám najemno, hlávkový salát nakrájím na kousky a rozeberu. Salát přidám na pánev k masu s houbami a lehce promíchám a odstavím. Strouhaným sýrem posypu hotový pokrm na talíři. Proužky červené papriky lze pokrm dozdobit, ale není to nutné.

Jidášovo ucho s kuřecím masem chutná dobře s celozrnným pečivem jako přílohou nebo s vařenými těstovinami. Energetická hodnota jedné porce není vysoká.
Hotového pokrmu je dost na 3-4 porce. Teď jen hlídat si množství přílohy. A nechte si chutnat!

AdelaPodpis

 

1 porce=1/4: 990kJ, 236kcal, 9.9g sacharidů