upečený povidloň naplněný

Povidloň na talířkuRecept na povidloň má tu výhodu, že těsto se připravuje odpalováním, čili na sporáku. Odpalované těsto se dělá bez přídavku cukru, nejsou tedy zapotřebí ani sladidla. Z nesladkého odpalovaného těsta se v cukrárnách vyrábí větrníky nebo věnečky. Povidloň jsem jedla jen v jediné cukrárně u nás a moc mi chutnal.
Můj návod na povidloň používá pro náplň povidla vařená bez cukru. Pokud je neseženu, uvařím si jich pár skleniček sama na podzim. Když se někomu bude zdát moučník málo sladký, může si šlehačkovou náplň přisladit nebo povrch hotového povidloně pocukrovat.

Povidloň - plnění plátůPostup: Tuk rozkrájím do hrnce, zaliju vařící vodou a osolím. Až se tuk rozpustí, do vařící tekutiny rychle vsypu mouku. Vzniklou hmotu intenzivně míchám tak dlouho, až se vytvoří kompaktní těstovitá hmota. Pak těsto odstavím, a nechám vychladnout. Vlažnou hmotu přemístím do mísy šlehače a za stálého šlehání postupně přidávám celá vejce jedno po druhém. Prošlehané těsto pečlivě rozetřu na plech vyložený pečicím papírem a dbám na to, aby povrch těsta byl co nejhladší. Poté plech s těstem vložím do trouby Povidloň - naplněné plátyvyhřáté na 200°C a peču 35 minut. Skoro upečené těsto začne vonět, troubu však v žádném případě během pečení neotvírám, těsto by se mohlo srazit.
Upečený plát po vychladnutí rozkrojím na čtyři pruhy, z nichž dva pruhy pomažu povidly. Pak ušlehám smetanu spolu se ztužovačem. Šlehačkovou náplň rozetřu na pláty pomazané povidly a povrch šlehačky přiklopím suchými pláty. Naplněné pláty se nejlépe krájí ostrým pilkovým nožem. Z jednoho pruhu nakrájím 8 kousků, získám tak celkem 16 zákusků-povidloňů.

Co připravit na těsto: 375ml vody, 125g tuku (70% tučnost), špetka soli, 150 g hladké mouky, 4 vejce.  Co připravit na náplň: 250 g neslazených švestkových povidel, 240 ml smetany ke šlehání (31% tuku), práškový ztužovač šlehačky.

Recept na povidloň z odpalovaného těsta má jedinou nevýhodu: Naplněné zákusky se musí sníst během jednoho dne, protože těsto už další den není tak křehké. Proto povidloně z tohoto množství připravuji tehdy, když čekám hosty a připravuji pohoštění pro více jedlíků. Lehoučký moučník chutná všem a jeden kousek většinou nestačí. Já bych si často chtěla vzít víc, ale to se pak musím vybičovat k velké fyzické aktivitě, abych tu načerpanou energii rychle spotřebovala.
Tak dobrou chuť! Vaše

1 porce=1/16: 748kJ, 179kcal, 15g sacharidů

nutriční hodnota 1 kousku s povidly s cukrem (pokud nemáte povidla bez cukru) :
1 porce=1/16: 766kJ, 183kcal, 16.4g sacharidů