Pomazánka na bagetě ozdobená zeleninouJeště před pár lety by mě nenapadlo, že se dá udělat dýňová pomazánka s tvarohem. Do nedávna u nás nepěstovaná a v kuchyni neužívaná dýně hokkaido se ukázala všestranně použitelná jak ve slané, tak i ve sladké kuchyni.
Jak je to možné, nevím. Že by vliv EU nebo vliv blízkého Rakouska, kde se dýně pěstují ve velkém na obrovských lánech? Kdo jednou zkusí, jak je dýňová pomazánka s tvarohem jemná a ochutná i další recepty připravené z dýně hokkaido, propadne této užitečné a zdravé zelenině. A dýně chutnají nejen lidem, tak i zvířátkům, jak jsem slyšela od příbuzných z vesnice. Všechny suroviny použité na pomazánku mají nízký glykemický index.

Co na pomazánku: 200g dýně hokkaido, 250g polotučného tvarohu (tučnost 4,4%), ½ lžičky soli, špetka mletého pepře, 1 lžíce tatarské omáčky, nať pažitky, pórku nebo kousek červené zeleninové papriky na ozdobu.

Jak na pomazánku: Kousek neoloupané dýně povařím asi 20 minut v hrnci na pařáku s vodou. Nakrájenou vařenou dýni po vychladnutí rozmixuji ve vyšší nádobě tyčovým mixerem, přidám pepř, sůl, tvaroh a tatarskou omáčku a mixerem zpracuji v hladký krém.

Dýňová pomazánka s tvarohem podle tohoto receptu má jemnou, nasládlou chuť. Pomazánka má pěknou oranžovou barvu, k níž se budou hodit plátky jakékoliv zeleniny nebo mé oblíbené černé olivy. Pomazánka z uvedeného množství surovin stačí pro 3 až 4 osoby.
Tak ať vám chutná!

1 porce=1/4: 353kJ, 84kcal, 7.1g sacharidů