Veprove platky s horcici na talíři

Už od dětství znám dušené maso na hořčici. Ale vepřové plátky s hořčicí mě naučila dělat až jedna kamarádka, když bylo k dispozici kvalitní libové vepřové maso a bylo málo času na vaření.
Vepřové plátky s hořčicí jsou totiž rychlý pokrm připravený na způsob minutky. Jsou to vlastně vepřové steaky. Celková doba opékání plátků – steaků je 7-8 minut, jen tak bude maso měkké a šťavnaté. Jak už jsem psala, jednou za čas si vepřové můžeme dovolit, i když chceme jíst zdravě.

Co je třeba: 400g libového masa z kýty, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce hladké mouky, 1-2 lžíce oleje, 1 lžíce worčestru.

Veprove platky s horcici - přípravaJak na to: Špalík libového masa  je nutné krájet kolmo na směr vlákna tak, abych vznikly 4 plátky silné asi 1-1,5 cm. Plátky naklepu jen zlehka a okraje plátků na několika místech naříznu. Potom je okořením mletým pepřem a nechám odpočinout. Na pánvi rozpálím 2 lžíce oleje.
Mezitím na talíř nasypu lžíci mouky a plátky Veprove platky s horcici na pánviv mouce nahrubo obalím a rozložím na talíř. Na pomoučené plátky rozdělím hořčici a stejnoměrně ji po horní straně plátků rozetřu. Do rozpáleného oleje vložím plátky stranou potřenou hořčicí dolů. Prudce opeču cca 3 minuty. Poté plátky otočím, osolím a dopeču pozvolna 4-5 minut. Opečené plátky vyjmu na talíř, výpek na pánvi podliju decilitrem vody, osolím a přidám lžíci worčestru. Šťávu na pánvi promíchám špachtlí a povařím asi 2 minuty. Odstavím a opečené maso vložím do šťávy z výpeku.

Tento jednoduchý a rychlý pokrm téměř neobsahuje sacharidy, důležitý je proto výběr a množství přílohy. Vepřové plátky s hořčicí mají pikantní chuť a jako příloha se hodí vařený brambor. Z uvedených surovin jsou porce pro 4 osoby.
Dobré chutnání! Přeje       

1 porce=1/4, 1005kJ, 240kcal, 3.8g sacharidů