Kuře na paprice s omáčkou na talíři

Kuře na paprice s knedlíkovou přílohouTento pokrm najdete na jídelním lístku v málokteré restauraci. Kuře na paprice obsahuje omáčku se spoustou proteinů ve formě užitečných aminokyselin.
Stejným postupem jako dělám kuře na paprice, připravuji slepici na paprice, ale orestované části slepice vařím v papiňáku. Domácí slepice na paprice se prostě vaří doma a je to jídlo, které uzdravuje a posiluje organismus, podobně jako slepičí polévka. Kupovaná mražená slepice má někdy více kostí, než masa. Proto raději vařím kuře na paprice. Kuřecí maso a vývar mají podobné vlastnosti a chuť.

Suroviny: Kuře 1.20kg, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžičky soli, 2 lžíce mleté sladké papriky, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce polohrubé mouky.

Postup: Na pánvi s olejem osmažím nakrájenou cibuli, přidám lžíci papriky a na to rozložím čtvrtky kuřete. Přisypu sůl a pepř, zbylou papriku a vše orestuji. Pak opečené porce masa přemístím do velkého hrnce, zaliju 1,5l vody a osolím lžičkou soli. Vařím zhruba 45 minut pod pokličkou, až je maso měkké, ale ještě se nerozpadá. Uvařené kuře přemístím na použitou pánev a nechám zchladnout. Poté maso oberu od kostí, zhruba polovinu váhy kuřete tvoří kosti. Obrané maso přikryju poklicí, aby bylo v teple. Až zchladne vývar z kuřete, připravím si tyčový mixer, k vývaru přidám mouku a umixuji hladkou omáčku. Pokud je omáčka příjemně slaná, nedochucuji ji už. Není to totiž potřeba. Kuřecí vývar je bohatý na užitečné aminokyseliny a má pikantní chuť sám o sobě. Omáčku uvedu do mírného varu a vařím 10 minut za stálého míchání, aby se mouka provařila. Množství omáčky zredukuji varem zhruba na 600ml. Omáčku je možné zlepšit chuťově i kaloricky malým množstvím 10%ní smetany, ale nutné to není.
Kuřecí maso rozdělím na talíře, přidám přílohu a nakonec vše doplním omáčkou.

Z malého kuřete vytvořím kuře na paprice s výbornou chutnou omáčkou pro čtyři až pět strávníků. Vhodnou přílohou k tomuto pokrmu je houskový knedlík, rýže nebo vařené těstoviny. Přílohy jsou hlavním zdrojem sacharidů, proto množství přílohy je nutné hlídat!
Dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/4: 2093kJ, 498kcal, 9.9g sacharidů