Zapečené vepřové plátky se sýrem

vepřové plátky zapečené se sýremZapečené vepřové plátky se sýrem jsem před lety ochutnala v závodní kuchyni a byly tam připraveny z tenkých plátků vepřového bůčku bez kosti. Jak jinak, závodní kuchyně musely šetřit vždycky a vepřový bůček je stále nejlevnější. Kdo jeho použití nemá zakázáno, tak jako třeba já, může bez obav pro přípravu toto jídla libový bůček použít. Na zapečené vepřové plátky mohou být vhodné jak naklepané plátky z vepřové kýty, tak z krkovičky nebo kotlety. Lze použít i směs vepřových plátků společně a každý si pak může vybrat, co může a co má rád.

Jak na to: Plátky masa naklepu, z obou stran osolím a opepřím a dám odležet do ledničky. Pak si připravím nádivku, tak, že nahrubo nastrouhám tvrdý sýr a vmíchám k němu celé vejce.
Plátky masa rozložím na pekáč (nasucho) a vložím do předehřáté trouby. Maso zrůžoví a začne se opékat ve vlastní šťávě, není třeba podlévat, jen občas obrátit, aby byly všechny plátky dozlatova opečeny. Pokud je maso hodně libové a sušší, nemá tolik tuku, tak je nutné je případně troškou vody podlít. Asi po 40 minutách jsou plátky masa opečeny ze všech stran a šťáva se vydusí. Pekáč z trouby pak vyjmu, maso podleju cca 100-150 ml vody a na povrch plátků rozetřu sýrovou směs. Pekáč znovu vložím do trouby a zapékám ještě 15-20 minut, až je sýrová nádivka zbarvena dočervena.

Co je třeba: 4 plátky vepřového masa (500 g), sůl, pepř, 100 g eidamu, 1 vejce.

Zapečené vepřové plátky se sýrem a jejich příprava mají řadu výhod. Lze použít různé druhy masa podle vaší chuti a zdraví a použití dalšího tuku už není rozhodně třeba. Během opékání v troubě se tuk z vepřového masa uvolní do výpeku a vepřové maso pak není tak tučné. Příprava pokrmu je jednoduchá a rychlá a jako příloha se hodí více možností.

1 porce=1/4, 1268kJ, 302kcal, 0.9g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *