Zelený čaj a jeho účinky

Zelený čajPřesto, že má zelený čaj účinky pro naše zdraví zázračné, stále ještě není jeho obliba u nás tak velká, a je to škoda. Obsahuje určitě cennější chemické látky, než leckteré ovocné aromatizované čaje, které s oblibou hodně mých známých popíjí.
Mezi ty nejdůležitější obsahové látky patří vitamíny (hlavně vitamín C a beta karoten), kofein, minerály, aminokyseliny, třísloviny, silice a flavonoidy. Kromě toho, že mezi obsažené účinné přírodní antioxidanty patří vitamín C a beta karoten, je v zeleném čaji významný obsah antioxidantu flavonoidového typu katechinu, zvaného epigallokatechin gallát (EGCG). Právě tato látka má velký přínos pro zdraví člověka a obsah EGCG je v zeleném čaji mnohem vyšší, než v čaji černém, u něhož během fermentace dochází k oxidaci EGCG, tedy ke snížení množství. A proto má jedině zelený čaj účinky tak výjimečné.

Povzbuzující účinky
Zelený čaj povzbuzuje fyzicky, i psychicky, neboť zvyšuje dobrou náladu a dodává energii a chuť k životu. Pití zeleného čaje zvyšuje koncentraci organismu a to díky obsaženému kofeinu, který je obsažen i v kávě. V čaji je ale kofein vázán na některé látky, a proto se uvolňuje pomaleji. To má vliv na delší působení kofeinu v těle. Kvůli obsahu kofeinu není zelený čaj vhodný pro děti a těhotné ženy.

Antioxidační účinky
Podle vědeckých výzkumů jsou antioxidační účinky zeleného čaje až 7 x silnější než u čaje černého a způsobuje to hlavně vysoký obsah EGCG. Antioxidanty odstraňují v těle volné radikály, tedy látky, které způsobují mnohé nemoci a urychlují celkové stárnutí. Pití zeleného čaje tak může zajistit ochranu před některými chorobami.

Antibiotické účinky
Zelený čaj účinně pomáhá v boji proti bakteriím a virům. Upravuje střevní mikroflóru a zamezuje vývinu hnisavých procesů v trávicím traktu. Třísloviny v čaji obsažené blahodárně působí na trávicí ústrojí tím, že na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Pravidelné pití zeleného čaje posiluje obranyschopnost organismu. Polyfenoly zeleného čaje stimulují produkci buněk imunitního systému a mají lokální účinek dokonce proti bakteriím způsobujícím zubní plak a nepříjemný zápach z úst.

Účinky proti rakovině
Mnohé lékařské výzkumy prokázaly, že zelený čaj má výrazné protinádorové účinky. Způsobuje to flavonoid EGCG, látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v zeleném čaji může zastavit růst nádorových buněk v játrech, jícnu, kůži, slinivce, prsu, prostatě i žaludku. Zabraňuje šíření metastáz v těle.

Ochrana srdečně-cévního systému
Zelený čaj pozitivně působí jako prevence proti onemocněním krevního oběhu, infarktu a mrtvici, tím, že snižuje shlukování krevních destiček a zabraňuje tak srážení krve. Udává se, že zelený čaj také chrání LDL cholesterol před poškozením oxidací a že zvyšuje antioxidační aktivitu krve.

Pozitivní účinky na zdraví diabetiků
Vědci nyní zjistili, že přírodní látky obsažené v zeleném čaji způsobují pomalejší uvolňování glukózy po konzumaci sacharidových potravin. To pomáhá lepšímu využití cukru v energetickém metabolismu, tedy při spalování energie. Podle odborníků bychom měli popíjet čerstvě připravený zelený čaj, když konzumujeme sacharidové (škrobnaté) potraviny, abychom zamezili vzniku vysoké hladiny cukru v krvi. S tím také souvisí využití zeleného čaje při hubnutí.

Zelený čaj sypanýZelený čaj má pro naše zdraví takové účinky, že stojí za to, abychom se nad sebou zamysleli, a zařadili alespoň jeden šálek denně do našeho pitného režimu. Tak na zdraví!

Vaše

Příspěvek byl publikován v rubrice Oblíbené zdravé potraviny se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů u Zelený čaj a jeho účinky

  1. Pavla napsal:

    Zelený čaj je mnohem příjemnější na pití, než černý, ctitelé čajů to vědí!

    • admin napsal:

      Mám ráda oba druhy čaje. Když je večer nebo jsem nemocná, na zelený čaj nemám vůbec chuť. Ctitelů čaje si vážím!

  2. Marcela napsal:

    Černý a zelený čaj se nedá srovnávat, každý je jiný. Zelený je sice zdravější ale neuchová si svou kvalitu tak dlouho jako černý čaj.

    • admin napsal:

      Marcelo díky za komentář. Máte pravdu, černý čaj vydrží určitě déle, je asi tepelnou úpravou zakonzervovaný.

  3. Stepan napsal:

    Zelený čaj je prostě pro lidský organismus ze všech nej a každý by si měl k němu najít cestu. Sdílím 7 důvodů, proč pít zelený čaj. Klidně přidejte důvody další, ale rozhodně nevidím důvod se zelenému čaji vyhýbat na úkor toho černého ( i když i mně osobně ten klasický černý s cukrem a citrónem chutná nejvíce). 🙂

    • Adéla napsal:

      Oceňuji kladný názor na zelený čaj a připomínám, že uvařený doma, vychlazený a ochucený citronem případně cukrem, je úplně něco jiného než zelený čaj v PET lahvi koupený v supermarketu. Adéla

  4. mila napsal:

    Zelený čaj piji dost dlouho, někdy samotný a někdy s medem a citronem.
    Mohu potvrdit, co zde píší. I Mudr. mi doporučila pít jen zelený čaj.
    Prý je zdravější než ovocné a jiné čaje.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *