Jednoduché kuřecí maso s rajčaty a ricottou

kuřecí, rajčata, cibule, ricottaNejraději mám pokrmy, jejichž příprava je snadná a nedá moc práce. Je tolik jiných činností, tak proč stát jen u plotny a hlídat, aby se vařené jídlo nepřipálilo. Zapečené kuřecí maso s rajčaty patří do této kategorie pokrmů nenáročných na čas. Je zapotřebí jen sehnat čerstvou bazalku (sušenou jsem nezkoušela, ale určitě je taky možná) a kelímek ricotty, kterou s úspěchem nahrazuji tučnou smetanu.
Někdy dělám toto jednoduché kuřecí maso s rajčaty i v remosce, a to když trávím víkend na chalupě a potřebuji se odreagovat na zahrádce. Všechny ingredience naskládám do pekáče, zapnu remosku a odcházím z kuchyně. Po půl hodině provedu jen kontrolu a posyp dopředu nastrouhaným sýrem A pak už jen nasávám, kdy začne pokrm vonět.

Suroviny: 1 kg kuřecího masa (prsní nebo stehenní řízky), 2 lžičky soli, 1 lžička mletého pepře, 2 lžíce olivového oleje, 4 rajčata, hrst bazalkových lístků, kelímek ricotty (200 g), 150 g nízkotučného tvrdého sýra.

Zapečené kuřecí maso s rajčatyPostup: Kuřecí maso očistím od blan a zbytků tuku, lehce naklepu, osolím a opepřím a pokapu lžící olivového oleje. Dno pekáče vytřu kapkou oleje a rozložím v jedné vrstvě připravené kuřecí maso. Lístky bazalky opláchnu, nakrájím a nasypu na maso. Omytá rajčata nakrájím na centimetr silné plátky a obložím jimi maso v pekáči. Nakonec rozmíchám ricottu, je-li hodně tuhá, vmíchám k ní 1-2 lžičky vody, ale není to nutné, a maso s rajčaty potřu ricottou. Povrch ještě jemně osolím, pekáč přikryju a dám péci při teplotě 200 stupňů C. Za 30 minut obsah pekáče rozdělím špachtlí na jednotlivé porce, posypu je strouhaným sýrem, pokapu zbytkem oleje a ještě 20-30 minut dopékám a čekám. Až se v kuchyni rozvine libá vůně, je hotovo.

Zapečené kuřecí maso s rajčaty představuje lahodný pokrm složený ze samých zdravých ingrediencí. Podávám ho s vařenými bramborami a tato dávka je pro 4 až 6 osob podle toho, jak energeticky hodnotnou přílohu zvolíme.
Přeji dobré chutnání. Vaše

1 porce=1/4, 1976kJ, 470kcal, 8.4g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy se štítky , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *