Vaječný chléb není podle mého názoru jídlo chudých, jak by se zdálo. Je to rychlý bezmasý pokrm k večeři, na který lze využít zbytky staršího chleba. Starší chléb včetně tvrdé kůrky neuvěřitelně změkne.
Možná vaječný chléb znáte, a u vás doma není příliš populární. Ale mně se často hodí, když můžu dobře využít kupovaný krájený chléb, který za dva dny už není k jídlu.
Co pro 2-3 osoby: 3 krajíce chleba, půl lžičky soli,3 vejce, 50ml oleje, podle chuti hořčice, kečup slazený stévií a čerstvá zelenina na ozdobu.
Jak na to: Chléb nakrájím na krajíce stejnoměrně silné (cca 1 cm), nejlépe na elektrickém kráječi. Krajíce mohou být vcelku, nebo raději přepůlené. Potom podle množství porcí rozbiju celá vejce a v hlubokém talíři je vidličkou rozšlehám a osolím.
Množství krajíců a vajec je podle počtu strávníků, Na menší pánvi průměr 24cm vhodné pro dva krajíce nebo 3 půlky krajíců zvolna rozpálím tuk. Pak nakrájený chléb rychle vkládám do talíře s vejci, aby se chleba ve vejcích obalil z obou stran. Omočený chléb okamžitě pomocí dvou vidliček rozložím na rozpálenou pánev a krajíce opeču pomalu z obou stran dozlatova. Tuku nemusí být hodně, stačí jen nutné množství. Opečený chléb pokládám na talíř vyložený papírovým ubrouskem. Na pánev opět přidám trochu oleje a další vaječný chléb.
Vaječný chléb praktikuji moc ráda, když chci mít večeři teplou, ale i rychlou. Hotový vaječný chléb chutná dobře potřený lžičkou hořčice a ozdobený libovolnou čerstvou zeleninou. Já ho sním krajíc a půl, ale měla bych míň. Nutriční hodnota Vám napoví, že 3 krajíce vaječných řízků by měly stačit pro 3 osoby.
Vaše