LososSRozmarynovouKrustou

losos s rozmarýnovou krustou - syrový filetVíte, že losos byl dříve v našich vodách běžnou rybou? Recepty na přípravu lososa jsou i ve staré známé kuchařce M. D. Rettigové. Do 40.let dvacátého století k nám lososi migrovali z moře po řece Labi a odtud se dostávali i do jiných českých řek, které byly přítokem do Labe. Na rozdíl od zvěřiny, se ryby v řekách mohly volně lovit. Ve středověku se nejčastěji lovili lososi, pstruzi nebo úhoři. Lososů bylo tehdy v českých vodách až příliš. Podle jednoho záznamu z Čech poblíž Mělníka si prý místní čeleď vyžádala podmínku, že losos nebude na jídelníčku více než dvakrát týdně!
Já tedy maso z lososa zbožňuju. Znám recepty na lososa vařeného, ale nejlepší je losos pečený. V troubě se dá připravit losos s rozmarýnovou krustou. Protože rozmarýn je má oblíbená bylinka a vyrostl mně s mnoha bujnými výhonky, rozhodla jsem se tento pokrm připravit.

Co na to: 500g filetu, 1 lžíce oleje, lžička soli, 1 rohlík, 5 stonků kadeřavé petrželky, 5 stonků mladých rozmarýnových vrcholků, 15g ztuhlého másla (lžíce).

Losos s rozmarybovou krustou1Jak na to: Nejprve udělám směs na krustu. Do elektrického drtiče nalámu na kousky rohlík a podrtím ho. Potom přidám stonky petrželky a rozmarýnu a ještě vše podrtím na jemnou směs, kterou osolím.
Rozpálím troubu a na plech rozložím pečicí papír. Osušený rybí filet potřu olejem na straně s kůží a touto stranou ho položím na plech s pečicím papírem. Horní plochu filetu osolím a navrstvím na ni směs na krustu. Peču při teplotě 200oC 10minut, pak při teplotě 220oC po dobu 5-7 minut, až povrch krusty zezlátne.

Filety z lososa jsem dříve pekla s rozmarýnem na pánvi a byla to větší porce masa. Ale losos s rozmarýnovou krustou krásně voní a křupavá krusta je tak dobrá, že nějaká příloha k masu téměř není třeba. A lososí maso je jako dort. Tak dobrou chuť!
Vaše

1 porce=1/5: 1144kJ, 272kcal, 6.6g sacharidů