Perfektní mražený parfait z ovoce

Mražený parfait z višníVy nevíte, co je parfait? Vůbec se nedivím, dozvěděla jsem se to taky až letos. Přátelé z Rakouska nás pozvali na oběd do lepší restaurace a tam měli na jídelním lístku mražený parfait ve vícero provedeních. Přítel si objednal parfait čokoládový, jeho maminka zase parfait z manga. Mlsně jsem se olizovala, když jsem ty mražené dobroty na jejich talířcích viděla a rozhodla jsem se, že si parfait udělám doma.

parfait - oblíbený dezert v USAParfait je totiž mražený dezert, který se připravuje z jakéhokoliv ovoce, reveně, ale i z čokolády, kávy, oříšků, dýňových semínek. Většinou obsahuje cukr, někdy i alkohol a hodně tuku, protože se dělá ze šlehačky. Dá se snadno připravit doma a není třeba mít zvláštní speciální vybavení.
Název dezertu parfait (=perfektní) pochází z Francie, kde se obdobné dezerty připravují i z jemných masových krémů nebo paštik. Ovocný mražený parfait je oblíbený taky v Americe, kde ho vrství do vysokých sklenic, kombinují s jogurtem, zdobí šlehačkou a polévají likérem.

Co na to: Půl skleničky drobného ovoce, čerstvého nebo mraženého (objem asi 150 ml), 150-170 ml smetany ke šlehání (5 lžic ušlehané), 2 lžičky sladidla (případně cukru).

Postup: Ovoce ve skleničce posypu sladidlem, promíchám a podle potřeby nechám trochu zaležet. Pak ovoce najemno umixuji nebo jen rozmačkám vidličkou, ze smetany ušlehám hustou šlehačku a obě hmoty spojím. Ovocnou směs naplním do malé krabičky s víčkem (cca 150-200 ml), uzavřu a dám ihned zmrazit aspoň na 10 hodin.

Mražený dezert jahodový parfait

Máte-li na zahradě ještě zbytek jahod, nebo když seženete větší hrst malin, ostružin nebo borůvek, můžete si snadno udělat toto jednoduché a dobré pochutnání bez cukru a doma. Celkový obsah tuku v ovocném parfaitu není až tak vysoký, uvážíme-li, že ovoce žádný tuk nemá, glykemický index zmrzliny se uvádí nízký.

Mražený parfait přijde vhod v parném odpoledni jako malá svačinka. Stačí krabičku vyndat z mrazáku a nechat 15 minut v teple trochu povolit, pak obsah rozdělit nožem na 3-4 řezy mraženého dezertu. Na talířcích dozdobte podle chuti a možností. Dobrou chuť!

1 porce=1/3, 825kJ, 197kcal, 11.3g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Dezerty se štítky . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

2 komentáře u Perfektní mražený parfait z ovoce

  1. Pavla H. napsal:

    To je senzační recept, zrovna nedávno mne napadlo, že jsme na něj už zapomněli. Moje babička totiž takhle dělala jahodovou
    nebo malinovou zmrzlinu. Je to ta nejlepší zmrzlina, jakou znám, a je tak jednoduchá! Vyráběla se doma před padesáti lety, tedy alespoň u těch šťastlivců, kteří měli vlastní ledničku. No – a teď se jmenuje parfait.
    Je pořád stejná, perfektní.
    pavla

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *