Název Caprese znamená, že tento salát začali připravovat Italové z ostrova Capri, a to z rajčat a mozzarelly. Konečnou chuť dodá salátu bazalka. Já si salát Caprese připravuji z balkánského sýra, italský sýr mozzarella je samozřejmě lepší. Dobrou volbou je užití sýra Mozzarella light, pokud je k sehnání. Co se týče energetické hodnoty a obsahu tuku u sýrů Balkán a Mozzarella, jsou jejich hodnoty velmi podobné. U balkánského sýra je tuku o trochu víc, asi 17-22 %, zatímco u mozzarelly je tuku 15-18 %, energetickou hodnotu obou těchto sýrů udávají výrobci přibližně stejnou, kolem 250 kcal na 100 g výrobku. Musím se proto v každém případě krotit, abych salátu snědla jen přiměřené množství.
Na ostrově Capri jsem se byla a úplně mě uchvátil. Vegetace je tam tak bujná a moře tak průzračné, že se až dech tají. Na nepřístupných skalnatých místech ostrova mají své luxusní vily celebrity z celého světa.
Jak na to: Čerstvě natrhanou bazalku opláchnu pod tekoucí vodou a nechám okapat. Omytá rajčátka nakrájím na čtvrtky do misky. Balkánský sýr nakrájím na plátky a pak na drobné nudličky. Nasypu ho na rajčata, pokapu olivovým olejem a jen mírně osolím. Pokud je sýr slaný, sůl raději nedávám. Nakonec přisypu najemno nakrájenou omytou bazalku, promíchám a dám do ledničky aspoň na hodinku zaležet.
Suroviny: 250 g malých rajčat, 100 g mozzarelly (light) nebo balkánského sýra, 1 lžíce olivového oleje, sůl, nať čerstvé bazalky (lze užít i sušenou).
Rajčatový salát na způsob italského Insalato Caprese je připravený za chvilku a pokud máte navíc čerstvou bazalku, je výtečný. Aromatická bazalka uvolňuje napětí hladkého svalstva, působí proti nadýmání a zlepšuje zažívání. Vychlazený salát Caprese chutná dobře s celozrnným pečivem a je to zdravá, a typická středomořská večeře pro dva jedlíky. Jestli jste ho ještě nejedli, musíte ho určitě zkusit!
Vaše
To je dobrý nápad s balkánským sýrem. Báječně ladí s rajčaty i bazalkou. Určitě vyzkouším, díky.
Balkánský sýr je moc dobrý. Onehdy jsem nespotřebovala celý kus a část jsem nechala uzavřený v plastové krabičce a vyrobil se mi z něho domácí pěkně uležený sýr! Mňam! Adéla
Na ostrově Capri jsem také byla, ale celý den mi bylo smutno, když jsem tam „šmírovala“ kolem sídel boháčů. Jistě si dávali pod slunečníky ten bezvadný salát. Mně tehdy bylo nesnesitelné vedro, měla jsem žízeň a hlad, ale stál ten zážitek za to. Tak teď si dám ten salát doma v Brně.
Ale na Capri mají i výbornou zmrzlinu. Já jsem si ji tam dala cestou, když jsem šla ke skalnímu oblouku a pak podruhé, když jsem šla zpět. Nemohla jsem odolat!