Řapíkatý celer mám hodně ráda a nelituji toho času, který je zapotřebí na jeho přípravu. Jeho stonek se musí oloupat, aby byl dobrý. Pak ráda udělám zdravý salát z řapíkatého celeru.
Všechny ingredience na tento salát mají nízký glykemický index. Sacharidy obsahuje jedině jablko, proto vyberu jablko menší velikosti, protože pečivo k salátu bude cukry taky obsahovat.
Co na salát: 75g řapíků z řapíkatého celeru, 100g středně velké jablko, špetka soli, 100g bílý jogurt řeckého typu (tučnost 10%), šťáva z půlky citronu, 6 kusů vlašských ořechů, na ozdobu list hlávkového salátu.
Jak na salát: Svazek celeru omyju pod tekoucí vodou a řapíky oloupu. Středně velké oloupané jablko nakrájím na kostičky, do toho přidám sůl, bílý jogurt, šťávu z půlky citronu a nadrobno nakrájené vlašské ořechy. Připravím tak celkem asi 300g zdravého salátu.
Salát z řapíkatého celeru se dá jíst i samotný, ale pokud ho mám na večeři, potřebuji k němu malou sacharidovou přílohu, jako třeba kousek celozrnného pečiva. Salátu je v tom případě dost pro dvě osoby.
Podobně skvělý je i celerový salát s ořechy a jablky. Tak dobrou chuť!
Vaše