Pikantní čočka po indicku

čočka se spoustou cibule a koření na talířiPikantní čočka po indicku se u nás často nevaří, většinou známe jen čočku na nakyselo, a to je škoda. Na indické kuchyni je sympatické, že se v ní hodně využívají luštěniny. Připravují se mnoha způsoby a častý způsob úpravy je pokrm zvaný dál, což je luštěninová kaše nebo hustá polévka s kořením.
Čočka po indicku obsahuje zdravý česnek a spoustu koření s příznivými účinky na zažívání. Čočka obsahuje kvalitní vlákninu, která má velký význam z hlediska prevence vůči srdečně-cévním chorobám. Obsah bílkovin činí 26% a obsah tuků pouhé 1%. Sacharidů má hodně, zhruba kolem 60%, ale tyto cukry ve spojení s vlákninou stabilizují hladinu cukru v krvi. Jako všechny luštěniny má totiž čočka nízký GI. Indická kuchyně luštěniny hojně využívá, a to je možná důvod, proč většina Indů netrpí obezitou.

Jak na to: Odměřené množství čočky rozložím na stůl a přeberu. Čočku propláchnu na sítku, dám do hrnce, zaliju půllitrem studené vody a takto nechám čočku namočenou minimálně dvě hodiny nebo přes noc. Pak vodu z namočené čočky sliju. Poté na lžíci oleje zlehka opeču najemno nakrájenou cibuli. K cibuli přidám prolisovaný česnek a koření a vše ještě krátce orestuji. Mezitím čočku propláchnu na sítku studenou vodou, přisypu k okořeněné cibuli, promíchám a zaliju 500 ml vody. Ke směsi přidám rajský protlak, rozdrobený masox a vše dusím pod pokličkou. Pokrm je hotov asi za 25 minut, až čočka změkne. V Indii do ní přidávají ještě čerstvě nastrouhaný zázvor. Na talíři naservírovaný pokrm posypu najemno nakrájenou natí čerstvé petrželky nebo koriandru, dobrá je i nať z libečku.

Co na to: 2 cibule, 1 lžíce oleje, 1 stroužek česneku, 1 vrchovatá lžička kari, 1 lžička kmínu, 1/2 lžičky kurkumy, špetka chilli koření, kostka masoxu, 200 ml (200g) čočky, 70g rajského protlaku, nať koriandru, libečku nebo petrželky, kousek čerstvého kořene zázvoru.

Čočka po indicku chutná dobře s malým kouskem pečiva, v Indii se podává s rýží. Pokud mám k dispozici čerstvý zázvor, dávám ho nastrouhaný zvlášť do misky na stůl, aby si ho do pokrmu přidal každý podle své chuti. Z uvedeného množství jsou 3-4 porce.
Přeji dobrou chuť! Vaše
1 porce=1/3: 1346kJ, 321kcal, 58g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *