Když je letní vedro a nechci nic péct a zapínat troubu, je dobré udělat jen nepečený moučník. Receptů na nepečený cheesecake je dost, ale co když nechci dělat moučník z velkého balení sušenek, které jsou navíc smíchány s množstvím kalorického másla. Řešením je připravit cheesecake v poháru pro každého zvlášť. Jako sušenky ráda používám kakaové Bebe Dobré ráno se sníženým obsahem cukru nebo Bebe cereální. Pro cheesecake v poháru přídavek másla do sušenek není nutný. Navíc část krému je možné oddělit a osladit cukrem do zvlášť vybraných pohárů pro toho, kdo nepotřebuje sladit sladidlem.
Co na to: 2 kompotované broskve v nálevu se sladidlem (300g), 4 lžičky sladidla nebo cukr podle chuti, 100ml zakysané smetany, 100g žervé, 250g tučného tvarohu ve vaničce, sušenky Bebe cereální nebo kakaové se sníženým obsahem cukru 100g, půl lžičky nescafé, půl lžičky práškového kakaa.
Jak na to: Kompotované broskve nakrájím na kostičky. Poté ušlehám žervé sýr s tvarohem a smetanou do níž jsem rozmíchala sladidlo a půl lžičky prášku nescafé. Sušenky v misce rozdrtím spodkem sklenice, abych je nadrobila.
Pak zbývá jen vše navrstvit do čtyř skleněných pohárků. Jako první vrstvu dám lžíci sušenkové drtě, na ni rozetřu 2 lžíce krému, na krém rozložím kousky broskví. Další vrstvu dělám ze sušenek, na ni opět rozetřu krém. Důležité je každou vrstvu dobře urovnat a uhladit, vynikne tak barva jednotlivých vrstev. Povrch krému popráším kakaem a ozdobím kouskem broskve.
Cheesecake v poháru je efektní a má tu výhodu, že je připravený rychle a můžu připravit jen tolik porcí, kolik ho bude jíst osob. Tato dávka je na 4 porce.
Ale pozor, pokud se snažíte hubnout. Jedna porce má nutriční hodnotu přibližně takovou, jakou by měla mít večeře. A to jsem v sušenkové drti vynechala přídavek másla!!
Dobrou chuť!