Recept na domácí zmrzlinu z čokolády

Zmrzlina z čokoládyTo, že jsem si oblíbila dezert čokoládová pěna, jsem už psala. A taky, že mám recept na domácí zmrzlinu z čokolády.
Kdo si nemusí hlídat obsah cukru ve stravě tak, jako já, může použít namísto sladidla moučkový cukr a čokoládu s nižším obsahem kakaa. Upozornění pro tento recept na domácí zmrzlinu z čokolády platí ale stejné, jako pro přípravu čokoládové pěny. Kvalita použitých vajec do zmrzliny musí být spolehlivá a ověřená!!

Jak na to? Do zakysané smetany vmíchám 2 lžičky sladidla (nebo 1 lžíci cukru moučka) a 125 ml ušlehané šlehačky. Tuto směs dám do kelímku s víčkem o objemu 1000 ml na 1 hodinu zmrazit.
Mezitím ve vodní lázni rozpustím kvalitní hořkou čokoládu na vaření s obsahem 70% kakaa. Když čokoláda chladne, ušlehám opravdu tuhý sníh z bílků. Do sněhu z bílků zapracuji žloutky, a to pouhým obracením vařečky a rozmícháním. Pak do žloutkového sněhu přilévám po částech vlažnou tekutou čokoládu. Důkladně rozmíchanou čokoládovou pěnu nechám ihned chladit v lednici.
Postup při mrazeníPoté smetanovou směs po hodině mrazení vyjmu z mrazničky, promíchám nebo prošlehám, a do ní vmíchám vychlazenou čokoládovou pěnu. Promíchanou směs dám zase zamrazit. Za 2 hodinky vyjmu z mrazničky a důkladně ode dna promíchám. Pak provedu další promíchání za 2 hodiny a můžu servírovat čokoládovou zmrzlinu. Další mrazení čokoládové zmrzliny je možné, ale zmrzlina po delší dobou mrazení více tuhne a vyžaduje míchání nebo  našlehání.

Co na 5  porcí zmrzliny?  60g čokolády s obsahem kakaa 70%, 2 vejce s ověřenou kvalitou, 2 lžičky sladidla (nebo množství podle chuti), 125ml smetany ke šlehání, 250ml kysané smetany s tučností 11%.

Můj recept na domácí zmrzlinu z čokolády není profesionální. Ale když já mám zmrzlinu i čokoládu tak ráda, že jsem zkoušela mnoho způsobů, jak si ji doma s minimálním úsilím i vybavením vyrobit. A navíc s minimálním množstvím cukru (toho je obsaženo trochu pouze v čokoládě) a se sladidlem.
Moc dobrou chuť Vám přeje Vaše

1 porce=1/5: 1314kJ, 314kcal, 12.3g sacharidů

Uvedená energetická hodnota počítá s čokoládou s obsahem kakaa 70% a s použitím sladidla.

Sdělte to přátelům...Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladidla, Sladkosti bez cukru, Speciality se štítky Sladidla, Sladkosti bez cukru, Speciality. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>