Recept na domácí zmrzlinu z čokolády

Zmrzlina z čokoládyTo, že jsem si oblíbila dezert čokoládová pěna, jsem už psala. A taky, že mám recept na domácí zmrzlinu z čokolády.
Kdo si nemusí hlídat obsah cukru ve stravě tak, jako já, může použít namísto sladidla moučkový cukr a čokoládu s nižším obsahem kakaa. Upozornění pro tento recept na domácí zmrzlinu z čokolády platí ale stejné, jako pro přípravu čokoládové pěny. Kvalita použitých vajec do zmrzliny musí být spolehlivá a ověřená!!

Jak na to? Do zakysané smetany vmíchám 2 lžičky sladidla (nebo 1 lžíci cukru moučka) a 125 ml ušlehané šlehačky. Tuto směs dám do kelímku s víčkem o objemu 1000 ml na 1 hodinu zmrazit.
Mezitím ve vodní lázni rozpustím kvalitní hořkou čokoládu na vaření s obsahem 70% kakaa. Když čokoláda chladne, ušlehám opravdu tuhý sníh z bílků. Do sněhu z bílků zapracuji žloutky, a to pouhým obracením vařečky a rozmícháním. Pak do žloutkového sněhu přilévám po částech vlažnou tekutou čokoládu. Důkladně rozmíchanou čokoládovou pěnu nechám ihned chladit v lednici.
Postup při mrazeníPoté smetanovou směs po hodině mrazení vyjmu z mrazničky, promíchám nebo prošlehám, a do ní vmíchám vychlazenou čokoládovou pěnu. Promíchanou směs dám zase zamrazit. Za 2 hodinky vyjmu z mrazničky a důkladně ode dna promíchám. Pak provedu další promíchání za 2 hodiny a můžu servírovat čokoládovou zmrzlinu. Další mrazení čokoládové zmrzliny je možné, ale zmrzlina po delší dobou mrazení více tuhne a vyžaduje míchání nebo  našlehání.

Co na 5  porcí zmrzliny?  60g čokolády s obsahem kakaa 70%, 2 vejce s ověřenou kvalitou, 2 lžičky sladidla (nebo množství podle chuti), 125ml smetany ke šlehání, 250ml kysané smetany s tučností 11%.

Můj recept na domácí zmrzlinu z čokolády není profesionální. Ale když já mám zmrzlinu i čokoládu tak ráda, že jsem zkoušela mnoho způsobů, jak si ji doma s minimálním úsilím i vybavením vyrobit. A navíc s minimálním množstvím cukru (toho je obsaženo trochu pouze v čokoládě) a se sladidlem.
Moc dobrou chuť Vám přeje Vaše

1 porce=1/5: 1314kJ, 314kcal, 12.3g sacharidů

Uvedená energetická hodnota počítá s čokoládou s obsahem kakaa 70% a s použitím sladidla.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladidla, Sladkosti bez cukru, Speciality se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *