hlívová polévka na talířiHlíva je hlavně v zimním období nenahraditelná houba. Nejenže obsahuje látky betaglukany, které podporují naši imunitu, navíc má v sobě hodně vlákniny, žádné sacharidy a žádný tuk.
Když seženu z houbové pěstírny hlívu ve větším množství, oddělím z ní hlavně tvrdé spodky – nožičky hlívových kloboučků. Ty zmrazím a spotřebuji na výborné masové karbanátky s hlívou. Z kloboučků je moc dobrá hlívová polévka, udělaná na způsob drštkové polévky. Ráda připravím i hlívové karbanátky.
Aby byla hlívová polévka dobrá, je třeba mít na ni hlívu ve větším množství, pro dvě osoby alespoň 250g klobouků hlívy, nejlépe čerstvě sklizené. Já většinou dělám polévky celý hrnec a z kila hlívy můžu polévkou podělit celou rodinu.

Postup: Osmažím velkou cibuli najemno nakrájenou na lžíci oleje. Hlívu nakrájím na proužky a operu. Až je cibule na pánvi růžová, vhodím na ni mletou papriku, přidám hlívu a orestuji. Pak dodám půl lžičky soli, mletý pepř a kmín. Až hlíva pustí šťávu, přiliju 1 čtvrtlitrový hrnek vody, vhodím rozmačkaný stroužek česneku a půlku rozdrcené kostky masoxu. Hrnec přikryju pokličkou a zhruba půl hodiny vařím.
Když je hlíva skoro měkká, rozkvedlám v půl hrnku vody jednu vrchovatou lžíci hladké mouky. Kvedlánek vliju do polévky, přidám ještě hrnek a půl vody a vařím dalších 15 minut za občasného promíchání. Nakonec polévku dochutím lžičkou majoránky nebo tymiánu a dosolím podle chuti. Jsou to 2 porce.

Ingredience pro 2 osoby: 250g kloboučků hlívy ústřičné, 1 lžíce oleje, 1 cibule, 1/2 kostky masoxu, 1 lžička mleté papriky, 1 stroužek česneku, půl lžičky mletého kmínu, půl lžičky mletého pepře, 1 lžíce hladké mouky, sůl, tymián nebo majoránka.

Hlívová polévka, udělaná na způsob drštkové polévky se dá také zahustit máslovou jíškou. Tento způsob zvyšuje energetickou hodnotu polévky. Kdo si může máslo dovolit, ať si vhodný způsob zahuštění hlívové polévky vybere.
Přeji Vám dobrou chuť!!                Vaše