mandlové cukroví bez pečení

mandlové cukroví bez pečeníJeden můj známý vždycky před vánocemi básnil, jak báječné čokoládové hrudky mu jeho bývalá žena připravovala na vánoce. Hledala jsem na ně recept všude, hledala jsem něco bůhví jak složitého. Nakonec jsem dospěla k přesvědčení, že to muselo být nepečené cukroví. Protože se teď v obchodech už delší dobu objevují mandlové lupínky, napadlo mě je použít a udělat z nich toto nepečené cukroví. Všechny suroviny na mandlové hrudky mají nižší glykemický index, obsah cukrů ve vysokoprocentní čokoládě je poměrně nízký a to je skvělé.

Jak to dělám: Do vyššího rendlíku nalámu tabulku kvalitní čokolády s vyšším obsahem kakaa a přidám ztužený tuk. Až se vše rozpustí, vmíchám sáček mandlových lupínků a lžíci rumu nebo případně amaretta, pokud mám. Z teplé směsi tvořím kávovou lžičkou malé hromádky na pečicí papír. Hotové čokoládové hromádky nechám v chladu ztuhnout.

Co je potřeba: 200 g kvalitní hořké čokolády s vyšším obsahem kakaa (50-60%), 50 g ztuženého 100%ního tuku, 250 g mandlových lupínků, 1 lžíce rumu (nemusí být).

Toto nepečené cukroví patří k mým oblíbeným druhům vánočního cukroví. Je snadné, chutná a výroba nezabere tolik času. Protože v cukroví není mouka, nemusí se péci a obsah cukrů je o hodně nižší, než v tradičním pracném pečeném cukroví. Vyzkoušejte je!
Vaše

1 kousek=10 g: 241kJ, 58kcal, 3g sacharidů