Datlove lanyze po vytvarování

Datlove lanyze po vytvarováníUž od mala vím, že mezi nejlepší čokoládové bonbony patřily podle mě měkké lanýže. Nepečené datlové lanýže nebo čokoládové lanýže z ricotty mi je připomínají.
Na nepečené cukroví je nejlepší použít dovážené sušené ovoce, jako jsou datle, kanadské brusinky a podobné. Zamilovala jsem si zdravé sušené a vypeckované datle, které neobsahují přidaný cukr, protože jsou sladké samy o sobě.
Na datlové lanýže jsem výjimečně použila i kokosový olej, který jsem dříve odmítala. Tento olej má velkou přednost: při běžné pokojové teplotě zůstává tuhý, což je u nepečeného cukroví velmi výhodné, jak z hlediska skladovatelnosti, tak pro udržení tvaru bez nutnosti chlazení.

Co na lanýže: 70g vypeckovaných datlí, 70g vyloupaných vlašských ořechů, 70g kanadských brusinek, 1 lžíce kakaového prášku, 1 lžička mleté skořice, 1 lžíce rumu nebo rumová tresť, v misce rozpuštěný kokosový tuk – 2 lžíce.

Postup: Datle bez pecek vložím do elektrického sekáčku a rozmělním je. Pak do nádobky nasypu vlašské ořechy, opět vše rozmělním. Poté přidám a rozsekám ještě 70g kanadských brusinek. Směs přemístím do misky, přidám 1 lžíci kakaa, 1 lžičku mleté skořice, 1 lžíci rumu a v misce rozpuštěný kokosový tuk – 2 lžíce. Pokud nechci rum, nahradím ho lžičkou rumové esence.
Z hmoty vytvořím asi 20 oválných nebo kulatých lanýžů, které nechám v chladu ztuhnout. Hotové lanýže lze obalit v práškovém kakau nebo je možné na obalení použít mleté ořechy či plátky mandlí. Lanýže nechám pro jistotu v chladničce, ale není to nutné.

Nepečené datlové lanýže dělám vždy na poslední chvíli. Kombinace sladkých datlí a nakyslých brusinek společně s ořechy je výborná. Použité suroviny mají nízký GI. Obsah cukrů je vysoký hlavně v brusinkách, brusinky zároveň s ořechy tvoří vysokou energetickou hodnotu lanýžů. Nelze tedy sníst lanýžů moc, pokud si chcete hlídat příjem kalorií.
Vaše

1 lanýž=1/20=: 245kJ, 58.7cal, 6g sacharidů