porce těstovin s cuketou na talířiBezmasé těstoviny s cuketou a houbami jsou na přípravu snadné a rychlé. Přestože jsem avizovala, že ráda na vše používám suroviny typicky české a domácí výroby, na tento pokrm používám výjimečně strouhaný sýr parmezán. Díky tomuto kvalitnímu zrajícímu sýru získá pokrm připravený ze zdánlivě obyčejných potravin vynikající a neobyčejnou chuť.
Těstoviny s cuketou a houbami mají skvělou nutriční hodnotu. Cuketa a houby neobsahují žádné sacharidy. Jen těstoviny z pšenice semoliny sacharidy obsahují, ale jejich GI je nižší, než je glykemický index těstovin vyráběných z obyčejné pšenice. Vysoký energetický obsah má olej na restování i sýr parmezán.
A jakou zajímavou vlastnost má kromě chuti vyjímečný a luxusní sýr parmezán? Ze všech tvrdých sýrů obsahuje nejvyšší množství vápníku. Náš sýr niva má proti parmezánu nižší energetickou hodnotu, ale i poloviční obsah vápníku. Nivu jsem použila v podobném těstovinovém pokrmu s cuketou.

Suroviny: 2 lžíce oleje, 1 cuketa o váze 1000g, 250g těstovin ze semoliny (nebo 650g uvařených těstovin), 650g čerstvých hub (žampionů apod), lžička soli, lžička mletého pepře, ½ lžičky mleté sladké papriky, ½ lžičky kmínu, čerstvý nebo sušený tymián, 100g najemno strouhaného sýra parmezán.

cuketa po orestováníPostup: Nejprve nastrouhám parmezán a očistím houby. Cuketu neloupu, ale jen podélně rozkrojím a zbavím části s peckami. Pak ji nakrájím na asi ¾ cm silné plátky a vhodím na velkou pánev se lžící oleje. Na pánvi cuketu okořením paprikou a pepřem, osolím a peču zprudka v tenké vrstvě dozlatova asi 20 minut.

orestované houby na pánviPoté dám vařit osolenou vodu, abych uvařila těstoviny. Mezitím na jiné hluboké pánvi opeču na lžíci oleje na plátky nakrájené žampiony, jako koření přidám kmín, pepř a sůl. Do dohněda orestovaných hub vmíchám tymián, ještě podusím a až jsou těstoviny uvařeny, přidám scezené těstoviny na pánev s houbami. Nakonec do pánve s těstovinami a houbami vmíchám předem opečenou cuketu. Porci na talíři posypu aromatickým parmezánem a ozdobím čerstvou zeleninou. Drahého a tučného parmezánu stačí dát jen malé množství.

Z uvedeného množství surovin jsou těstoviny s cuketou a houbami pro 5 osob k obědu či k večeři. Tak moc dobrou chuť všem!
Přeje

1 porce=1/5: 1453kJ, 347kcal, 45.4g sacharidů