Těstoviny s cuketou a houbami

porce těstovin s cuketou na talířiBezmasé těstoviny s cuketou a houbami jsou na přípravu snadné a rychlé. Přestože jsem avizovala, že ráda na vše používám suroviny typicky české a domácí výroby, na tento pokrm používám výjimečně strouhaný sýr parmezán. Díky tomuto kvalitnímu zrajícímu sýru získá pokrm připravený ze zdánlivě obyčejných potravin vynikající a neobyčejnou chuť.
Těstoviny s cuketou a houbami mají skvělou nutriční hodnotu. Cuketa a houby neobsahují žádné sacharidy. Jen těstoviny z pšenice semoliny sacharidy obsahují, ale jejich GI je nižší, než je glykemický index těstovin vyráběných z obyčejné pšenice. Vysoký energetický obsah má olej na restování i sýr parmezán.
A jakou zajímavou vlastnost má kromě chuti vyjímečný a luxusní sýr parmezán? Ze všech tvrdých sýrů obsahuje nejvyšší množství vápníku. Náš sýr niva má proti parmezánu nižší energetickou hodnotu, ale i poloviční obsah vápníku. Nivu jsem použila v podobném těstovinovém pokrmu s cuketou.

Suroviny: 2 lžíce oleje, 1 cuketa o váze 1000g, 250g těstovin ze semoliny (nebo 650g uvařených těstovin), 650g čerstvých hub (žampionů apod), lžička soli, lžička mletého pepře, ½ lžičky mleté sladké papriky, ½ lžičky kmínu, čerstvý nebo sušený tymián, 100g najemno strouhaného sýra parmezán.

cuketa po orestováníPostup: Nejprve nastrouhám parmezán a očistím houby. Cuketu neloupu, ale jen podélně rozkrojím a zbavím vnitřní části s peckami. Pak ji nakrájím na asi ¾ cm silné plátky a vhodím na velkou pánev se lžící oleje. Na pánvi cuketu okořením paprikou a pepřem, osolím a peču zprudka v tenké vrstvě dozlatova asi 20 minut a odstavím.

orestované houby na pánviPoté dám vařit osolenou vodu, abych uvařila těstoviny. Mezitím na jiné hluboké pánvi opeču na lžíci oleje na plátky nakrájené žampiony, jako koření přidám kmín, pepř a sůl. Do dohněda orestovaných hub vmíchám tymián, ještě podusím a až jsou těstoviny uvařeny, přidám scezené těstoviny na pánev s houbami. Nakonec do pánve s těstovinami a houbami vmíchám předem opečenou cuketu. Porci na talíři posypu aromatickým parmezánem a ozdobím čerstvou zeleninou. Drahého parmezánu stačí dát jen trošku.

Z uvedeného množství jsou těstoviny s cuketou a houbami pro 5 osob k obědu či k večeři. Tak moc dobrou chuť všem!
Přeje

1 porce=1/5: 1453kJ, 347kcal, 45.4g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasé, Těstovinové pokrmy, Zeleninové pokrmy se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *