potravinová pyramida

Myslím si, že téma zásady zdravé výživy už je na každém druhém weblogu a že s výživovými poradci se roztrhl pytel. Já mezi ně rozhodně nepatřím, tak nevím, proč se jim pletu do řemesla. Fakt je, že někdo píše na můj vkus moc obšírně, někdo zase něco opomene. Já mám ráda srozumitelné a přehledné krátké věty bez omáčky, a tak tady to je, mé zásady zdravé výživy, podle mne všechny ty nejdůležitější:

zapište si toZákladním předpokladem je rozložit jídlo do malých dávek.
Pokud chceme něco udělat pro své zdraví a když se snažíme zhubnout, měli bychom mít 5-6 dávek jídla denně, optimální je jíst každé 3 hodiny.

zapište si toDůležité je jíst pravidelně a v pravidelnou denní dobu.
Pravidelné stravování je základem zdravého životního stylu.

zapište si toDůležité je vypít alespoň 2 litry tekutin za den a nebát se pít čistou pramenitou vodu.
Dodržováním pitného režimu si chráníme ledviny i cévy.

zákaz konzumaceNepít žádné sladké nápoje, nejsou pro dietní režim vhodné v žádném případě.
Minerálky a sycené nápoje organismus zase zbytečně zavzdušňují.

doporučeníEnergetický příjem by neměl překračovat výdej energie.
Celková spotřeba jídla za den by měla odpovídat náročnosti vykonávané činnosti.
Pokud chceme zhubnout, měl by být příjem energie v potravinách nižší než výdej.

zapište si toVeškeré celodenní jídlo by mělo obsahovat všechny základní živiny.
Optimální poměr základních živin by měl být:
60 % sacharidů,  25 % tuků,  15 % bílkovin

tip - doporučeníSprávné rozložení energetického příjmu během dne by mělo vypadat asi takto:
                            20-25 %   snídaně
                            10 %         svačina
                            30-35 %    oběd
                            10 %          svačina
                            25 %          večeře

oznámeníPocitu zasycení přispívá zvýšený podíl vlákniny ve stravě.
Neměl by však přesáhnout 50 g za den, protože může dojít ke střevním problémům. Může dojít i k přetížení slinivky, která je zpracováním vlákniny v potravě namáhána, (moje vlastní zkušenost).
Zdroje vlákniny jsou zelenina, luštěniny, cereálie a celozrnné pečivo.

tip - doporučeníPři nákupu potravin je důležité číst etikety s výživovými hodnotami. Pokud chceme jíst zdravě a kvalitně, vyplatí se připravovat si jídlo doma. Jen tak potom můžeme říct: VÍM, CO JÍM!

zapište si toVe výběru potravin se zaměříme jak na kvalitu tak na kvantitu.
Když snídám nízkotučný tvarohový sýr, nemůžu říct, když je nízkotučný, sním ho víc a nic se nestane.

Toto jsou mé zásady zdravé výživy, které jsem načerpala za dlouhá léta a snažím se je dodržovat,  jak jen můžu. A jak jste na tom vy? Napište mi !