Znáte vůbec nějaké dobré a snadné recepty s avokádem? Avokádo pochází z Ameriky a nyní roste i v oblasti Středozemí a v Izraeli. Já ráda upřednostňuji naše domácí plodiny, proto bych se nejraději jeho použití v kuchyni vyhnula. Ale avokádo je z hlediska nutričního odborníky velice ceněno. Recepty s avokádem je tedy potřeba zkusit a tuto cizokrajnou zeleninu občas ochutnat.
Kvůli vysokému obsahu tuku považuje někdo avokádo za kalorickou bombu. Avšak avokádo obsahuje tuk, který je lehce stravitelný a má příznivé složení pro naše zdraví. Jsou v něm zastoupeny omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které ochraňují lidský organismus, protože přispívají ke snižování cholesterolu v krvi. Avokádový tuk je dobrý i pro pěknou pokožku a přidává se do pleťových krémů. Avokádo je bohaté na vitaminy A, C, E a draslík. Látky v avokádu obsažené mají stabilizovat funkci ženských orgánů a ovlivňovat dobře růst lidského plodu. Je zajímavé, že doba od květu až po dozrání avokáda trvá přesně 9 měsíců, jako u lidského plodu!
Velké množství tuku v avokádu způsobuje jeho kalorickou vydatnost. Plod avokáda je bez chuti a měkké avokádo se prý dá i mazat na chleba. Podle nejnovějších výživových tvrzení platných v České republice je avokádo řazeno mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem a oficiálně se jeho GI rovná nule.
Příprava avokáda: Avokádo se v kuchyni používá, až je zralé, což se pozná hlavně na omak. Některé druhy avokáda mají tmavě zelenou slupku, která se zráním avokáda mění barvu na čokoládově hnědou. To pak znamená, že avokádo je zralé a jeho dužnina je příjemně měkká a dá se vykrojit lžící.
Zralé avokádo omyji a osuším. Avokádo se nikdy neloupe. Neoloupané se musí po délce nakrojit až k pecce. Kroutivým pohybem obou půlek proti sobě se půlky od sebe oddělí a v jedné polovině zůstane velká pecka. Z rozkrojených půlek avokáda lžící vydlabu měkkou dužninu do misky a pokapu ji citronovou šťávou, aby nezhnědla. Poloviny vydlabané slupky je možné použít jako misky pro avokádovou náplň. Nebo se půlky mohou vydlabat jen z části, z vydlabané dužniny se připraví náplň, a ta se konzumuje zároveň s dužninou zbylou v misce ze slupky avokáda.
Když jsem jedla avokádo poprvé, vůbec mi nechutnalo, protože jsem je jedla jen tak samotné. To tedy byla zásadní chyba, protože nemělo vůbec žádnou chuť. Je proto třeba k němu dodat něco pikantního. Některé recepty s avokádem jsou světově známé. Třeba v Mexiku se z avokáda připravuje vyhlášená pomazánka zvaná quacamole, jejíž součástí jsou rajčata, cibule, česnek a koření. A víte, co třeba moc chutná Madonně? Má ráda zapečené avokádo s krevetkami. Moje oblíbené recepty s avokádem nejsou vůbec složité a chcete-li, můžete je vyzkoušet!