Pohanka lámanka se švestkami

Pohanková lámanka se švestkamiTento pokrm na způsob nákypu se švestkami připravuji ráda nejen na podzim, ale i během celého zimního období, protože si švestky zavařím ve vlastní šťávě bez cukru. Pohanka lámanka je na nákyp moc dobrá a záměrně připravuji nákyp z menší dávky, abych se zbytečně nepřejídala. Většina receptů na nákyp z pohanky používá hlavně pohankové kroupy, ale použitá pohanka lámanka dodá švestkovému nákypu kompaktní strukturu vzhledem připomínající dezert nebo moučník lákavého vzhledu díky prosakující červené šťávě ze švestek.

Co je potřeba: 50 g pohankové lámanky, 6 větších švestek, 2 celá vejce, 2 lžíce oleje, 6 vlašských ořechů, půl hrnku mléka, cukr nebo sladidlo.

Jak to dělám: Nejprve si uvařím pohanku, aby vychladla, třeba i den předem. Pohankovou lámanku nasypu na hustší cedník a několikrát ji properu studenou vodou. Potom promytou pohanku vhodím do hrnce s 1/4 litru vařící osolené vody a počkám, až voda začne opět vřít. Hrnec pak odstavím, přikryju pokličkou a počkám, až pohanka nabobtná a úplně zchladne.
Vyloupané vlašské ořechy nasekám, opražím na pánvi na lžíci oleje a nechám vychladnout. V hrnku rozkvedlám vejce, doplním mlékem a osladím sladidlem. Směs vleju do povařené vychladlé lámanky. Přidám vypeckované a rozčtvrcené švestky, opražené ořechy a promíchám. Menší formu na biskupský chlebíček vymažu lžící oleje a vložím připravenou pohankovou směs. Peču v troubě vyhřáté na střední teplotu asi 30 minut.

Když jsem pohanku lámanku se švestkami připravovala poprvé, měla jsem obavy, jak výsledný produkt dopadne. Výsledek však předčil mé očekávání a tak jsem recept už natrvalo zařadila do svého receptáře. Jsou to asi 2-3 porce  k obědu či večeři.
Vaše

1 porce=1/3, 1109kJ, 268kcal, 25.6g sacharidů
Příspěvek byl publikován v rubrice Sladkosti bez cukru se štítky , , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře u Pohanka lámanka se švestkami

  1. Marie napsal:

    Výborný nápad. Rodina má moc ráda nákypy a tímto receptem zpestřím svůj možná jednotvárný repertoár.

  2. Pavla Hobstová napsal:

    to je úžasné ta pohanka. Líbily by se mi taky višně.vvvvvvvvvvvvvvvvvv

    • admin napsal:

      Díky za komentář. S višněmi to může být dobrota, až budou čerstvé, určitě je na to zkusím. Švestky zavařené ve vlastní šťávě používám celou zimu.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *