Tradiční plněné papriky 

Paprika plněná maovou nádivkou s rajskou omáčkou a bramboremČas od času dostanu chuť na plněné papriky. Tento pokrm často připravují v jižních zemích z mletého skopového nebo hovězího masa. Nezbytným kořením je přitom čerstvý tymián, který provoní celou kuchyň a dá plněným paprikám správnou chuť.
Maso na náplň vybírám pečlivě. Mělo by být kvalitní a s nízkým obsahem tuku. Protože mleté hovězí maso s nízkou tučností mi v plněných paprikách připadá dost suché, používám do náplně mleté maso mix hovězí s vepřovým. Někdo radí, že plněné papriky stačí plnit rýží syrovou. Ale zdá se mi, že syrová rýže vezme vodu z masa v náplni. Plněné papriky mají potom náplň tužší a méně měkkou. Proto do náplně rýži raději vařím.

Co na to: 700g zelených tenkostěnných paprik (6 kusů), 480g mletého masa mix (20% tuku), 60g syrové rýže, 1 střední cibule, půl lžičky mletého pepře, půl lžičky sladké mleté papriky, 1 lžička soli, 2 lžičky sušeného nebo hrst čerstvého tymiánu.
Na omáčku: 2 lžíce oleje, 3 lžíce hladké mouky, 1 lžička sladidla, půl lžičky soli, rajský protlak 100g.

plněné papriky na plechu před pečenímJak na to? Nejprve uvařím rýži do poloměkka nebo použiju zbytek vařené rýže (stačí polovina uvařené rýže v sáčku). Pak připravím směs na nádivku. Mleté maso v míse osolím lžičkou soli, přidám mletý pepř a mletou papriku, polovinu tymiánu, najemno nakrájenou cibuli a uvařenou rýži. Vše důkladně prohnětu a nechám v chladu odležet. Papriky vydlabu (odstraním vnitřek), opláchnu a nechám okapat. plněné papriky v pekáči po upečeníPak pomocí lžičky nacpu vychlazenou masovou směs do vydlabaných paprik. Dávám si záležet na tom, aby papriky byly naplněny až do špičky, používám k tomu obrácený konec vařečky. Naplněné papriky vložím do pekáče, zaliju necelým hrnkem vody a pekáč vložím do trouby vyhřáté na 200oC. Asi po 30 min papriky otočím a peču dalších 30 minut. Poté papriky posypu zbytkem tymiánu, podle potřeby podliju a peču dál, aby papriky získaly z obou stran zlatohnědou barvu, trvá to přibližně ještě 20-30 minut.
Plněné papriky často podávám přelité rajskou omáčkou, kterou uvařím v době, co jsou papriky v troubě. V kastrolku s nepřilnavým povrchem upražím na rozpáleném oleji hladkou mouku, až jíška získá nazlátlou barvu. Horkou jíšku zaliju hrnkem studené vody a za stálého míchání po dobu 20 minut uvařím hustou omáčku. Vytvoří-li se v omáčce žmolky, rozmixuji je tyčovým mixerem. Pak hladkou omáčku doplním rajským protlakem a případně ještě zředím vodou. Během vaření do ní přidám sůl a úplně nakonec podle chuti sladidlo. Horké upečené papriky přemístím do mísy a šťávu z nich přiliju k uvařené omáčce. Podle potřeby omáčku ještě dochutím.

Plněné papriky je možné podávat s libovolnou přílohou. Jsou dobré i bez omáčky a jen se šťávou. Rozdíl v nutriční hodnotě jedné porce je velký, protože rajská omáčka zahuštěná jíškou obsahuje další sacharidy. Z uvedeného množství mletého masa vyjde naplnit přibližně 6 kusů středně velkých paprik pro 6 jedlíků. Tymián dodá pokrmu vůni Středomoří. Dobrou chuť!
Vaše

nutriční hodnoty s rajskou omáčkou zahuštěnou jíškou:
1 porce=1/6: 1359kJ, 323kcal, 25.5g sacharidů

nutriční hodnoty bez rajčatové omáčky:
1 porce=1/6: 991kJ, 236kcal, 12.9g sacharidů

Příspěvek byl publikován v rubrice Masité pokrmy, Zeleninové pokrmy se štítky , , . Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *